Min sommar

Nu börjar det äntligen sjunka in att jag har sommarlov. Har tänkt börjat blogga mindre sporadiskt, eftersom jag har mer tid + mer roliga saker att berätta om. För att mjuka upp mig lite såhär i början fyllde jag i en lista om mitt lov.

Hur ser dina planer ut för sommaren?
Det är först nu som mina planer börjar utkristalliseras (och antagligen kommer en del hinna ändras) men jag har ändock börjat anteckna datum i min kalender. Jobbar cirkus hela tiden i bokhandeln för tillfället. Den åttonde juli börjar väl mitt sommarlov på riktigt, då min bror kommer ner. Den tionde åker han och jag ner till Sydfrankrike till min pojkväns familj. Vi ska typ bada i Medelhavet, spela boule och fira franska nationaldagen (sitter förresten just nu och lyssnar på tutor, rop och svärord från alla andra lägenheter). Den sextonde åker han till Sverige, den sjuttonde åker jag till Amsterdam på weekend, vilket bara kostar 40 euro tur och retur härifrån. Därefter ska jag till Sverige (bland annat för att gå på kräftskiva) och i augusti åker jag till Marocko i tre veckor på en språkkurs i arabiska. När jag kommer hem är det september och jag kommer vara luspank.

Vilken är din bästa sommarfrukost?
Smoothie och avokadotoast.

Bästa sommarlåten?
Just nu är Lorentz skiva det enda jag lyssnar på.

Ska du åka på någon festival i sommar?
Har redan varit på min festival, We Love Green här i Parre. Såg Jungle, Lorde, Earl Sweatshirt, London Grammar etc.

Vad vill du helst grilla?
Grönsaksspett.

Vad dricker du i sommar?
Diabolo med mintsmak och 1664 ”blanche aux agrumes” (den där som finns på Systemet också).

Vad ska du läsa i sommar?
Omg omg omg ska läsa så mycket! Har redan läst en del och är mitt i ”Alltings början” av Karolina Ramqvist. Ska försöka läsa mycket engelsktalande litteratur för att inte låta helt tappad varje gång någon vill ha rekommendationer i bokhandeln samt mycket litteratur från Maghreb.

Vilket är ditt favoritplagg för sommaren?
Klänningar.

Bästa parken?
I Sverige: Säfstaholmsparken hemma i Vingåker är underskattad. I Stockholm är det såklart Haga. Här i Paris är det antingen Parc Monceau eller Buttes Chaumont. 

Bästa badstället?
Varsom där vattnet är rent!

 

Läs Mer

Apropå det som hände igår

Är lite snurrig i huvudet efter att ha skrivit en tenta nu i fyra timmar. Gick sådär, har en kvar, är lite stressad etc på grund av det hela. Så kommer jag hem och ser att SD är det näst största partiet hemma i Vingåker. På riktigt?

Eftersom jag är så seg på grund av tenta och ändå inte kommer uttrycka mig bättre än många andra därute, kan jag ju bara länka till det här.

Efter att ha gjort det kan jag ju bara säga grattis, vilket otroligt bra framtidsval.

Läs Mer

En vecka kvar

Pluggar fortfarande inför slutproven. De valbara kurserna är avklarade, men ännu inte de obligatoriska. Har fått tillbaka en del resultat och inser nu att årets slutspurtsplugg handlar mer om skadekontroll än att glänsa.

Som tur är har ju alla biblioteksanställda i Frankrike bestämt sig för att strejka precis nu. Så himla omtänksamt.

Innan de stängde tillbringade jag mest tid där nere i mörkret. Känner mig som en mullvad: sitter inne i biblioteket, har inte orkat sätta in en ny glödlampa i badrummet så duschar i mörker och nu igår gick glödlampan i trappuppgången sönder också. Om jag går ut och träffar vänner är det efter mörkrets inbrott.

Annars, när man är nere i biblioteket, så tror man mer att vi alla sitter och studerar statistik och matematik. Det hela börjar nästan alltid med att en person man pratat med ett fåtal gånger i sitt liv kommer fram när man sitter och nöter fonetik.

*Typexempel 1 på konversation med annan student i min årskurs*
Hen: – Hej, jag hörde att ni fått tillbaka proven i XX. Hur gick det?
Jag: – Det gick okej, jag fick 16 men på min muntliga presentation innan fick jag bara 13.
Hen: – Jaha, så då har du 14,5 i snitt i den kursen? Hur många poäng är den värd? 4?
Jag: – Ja jo precis. Så har jag två andra valbara, så det blir 10 tillsammans.
Hen: – Okej så 10 tillsammans med 14,5 gör att du måste ha 16 i snitt mellan fornfranskan och stilistiken och typ 13 i litteratur ETC ETC.

Antingen det eller så tror man att man är tillbaka på lågstadiet och byter Pokémon-kort.

*Typexempel 2 på konversation med annan student i min årskurs*
Hen : – Hej,
*x antal artighetsfraser utbyts*
Hen: – Duuu, förresten, har du många av orden för lexikologin?
Jag: – Nja sådär, jag har inte kunnat gå på de lektionerna för jag hade två lektioner samtidigt.
Hen: – Okej, men jag har då alla från M Rouissignols lektioner men jag behöver delit, har du den? Jag kan såklart skicka allt från Rouissignol och sen om du behöver något från verifikationen?
Jag: – Nja har inte delit, men hör med Laura, hon letade efter escoufrir om du har den, tror hon har alla andra.

En vecka kvar.

Läs Mer

Läsning om läsning

Mitt uppe i ångestperioden: slutprov, brist på praktikplats och allmän pankhet, så är jag inte så duktig på att uppdatera. Dessutom är jag tyvärr rätt säker på att det inte skulle bli tillnärmelsevis lika spännande som jag önskar att det kunde bli, om jag inte gör den här bloggen till en skönlitterär blogg fylld med skrönor. Vilket i och för sig vore rätt soft.

Det kommer dock inte hända idag, så ville istället presentera tre andra bra/roliga/intressanta texter ute i ***cYbErSpAcE*** värda att läsa. Naturligtvis handlar de om läsning. Eller böcker. Eller litteraturvärlden. Eller dylikt.

1. Om den obehaglige men fascinerande Andrew Wylie

2. Så himla roligt jag dör. 

3. Vill vara Charlotte Higgins. Vill dessutom, efter den här artikeln, bara traggla i mig alla deklinationer och kasus och infinitiv och läsa ”pretty hardcore literature.”

När ni ändå är igång kan ni ju lyssna på bästa Jessika Gedins sommarprogram, som ni hittar här : om läsning som identitet.

Nu ska jag fortsätta skriva ansökningsbrev hejdå.

Läs Mer

Hadrianus, Antinous och jag

Har äntligen hittat det jag vill studera som master : Hadrianus. Tyvärr finns det – naturligtvis – ingen master som koncentrerar sig på Hadrianus och f.ö. är min latin alldeles för knackig för att det överhuvudtaget skulle gå. Får njuta av stunden, när jag skriver ett arbete om honom, eller, snarare om Yourcenars bok om honom. Om hans tro och om hans kärlek. Så underbart. Vill skriva på min uppsats hela tiden. Prata om den jämt. Dagdrömmer om att hitta hans försvunna (riktiga) memoarer.
Varvar det hela med mitt nya projekt: att lära mig att förstå danska. Känns som om universum har försökt säga till mig att jag borde lära mig bättre på danska på senaste tiden, och vem är jag att ifrågasätta det. Tittar alltså på kopiösa mängder Bron. Tänkte sedan ta mig an Borgen samt Mordkommissionen. Om någon har några andra förslag på spännande dansktalande produktioner var snäll och säg till!

PS: Eftersom våren på riktigt riktigt är här nu och eftersom jag var tvungen att gå upp klockan sju idag (en lördagsmorgon!) så bestämde jag mig för att gå och köpa något *lyxigt* till mig och Anna. Trots nyinkommet bostadsbidrag har jag bara halvbra med pengar, så tänkte att cava är bra och billigt. Först när jag betalar inser jag att det i det här uppochnedvända landet är billigare med riktig champagne. Inser kort därefter att det var länge sedan jag handlade på systemet när jag tycker det är plågsamt dyrt att betala sjuttifem spänn för en flaska bubbel.

Läs Mer

Romantisering

Igår var jag på middag hemma hos Prune. Hon bor fortfarande hos sin mor, och de bor i ett av de bästa (och turisttätaste) områdena i Paris, vilket naturligtvis är Montmartre. Kan trots horderna av asiatiska turistgrupperna inte låta bli att bli charmad.

Gångvägen från metron till Prunes port tar normalt sätt tio minuter, men eftersom hon stannar och säger ”Bonjour, ca va?” till:
– bagaren
– floristen
– grönsakshandlaren
– slaktaren
– frisören
samt
– fiskhandlaren
och på slutet
– mussel- och ostronhandlaren
tar det hela mellan en kvart och tjugo minuter.

Dessutom bor hon på parallellgatan till den backiga gata där Amelies arbetsplats, Café des 2 Moulins, ligger. Eftersom (okejokej jag erkänner) det nog var den filmen som, nästintill helt allena, motiverade mig att lära mig franska bultar hjärtat alltid lite fortare då jag går förbi. Det var ju trots allt där som Amelie och Nino träffades på nära håll för första gången:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QoLrg6LZe4I[/youtube]

OBS. Grönsakshandlaren på gatan är supergullig. Blev, i hemlighet, väldigt besviken.

Läs Mer

sunday morning

Idag är en sådan dag då man vaknar utvilad redan klockan nio, fast man var uppe och drack champagne till klockan två igår kväll.

När man går ut lyser solen, körsbärsträden i Parc Monceau blommar och det är extraerbjudande på avokado, tre för tre euro; men grönsaks- och frukthandlaren tycker att de var så små så han lägger en fjärde i ens påse gratis.

Igår sålde jag böcker på förmiddagen. Var trött och förvirrad och sökte efter
”Compagnon to the Cantos of Ezra Pound” på databasen när en kund ville beställa den. Hittade naturligtvis ingenting.
– Vänta lite, säger kunden (som visar sig vara professor i engelsk fonetik på universitet, och därmed en kompis lärare – Paris är litet). Du vill nog skriva ”companion”, på engelska istället för franska. Du vet, handbok. Fast det är klart, det är ju mer poetiskt att se det som en compagnon/companion (en vän), som guidar en igenom mastodontpoemet.
– Ja, precis, det var poetiskt jag tänkte, svarar jag och försöker se övertygande ut samtidigt som jag drar i mig allt mitt kaffe på två sekunder för att få den lingvistiska delen av hjärnan att vakna. Tyvärr tror jag inte att det hjälpte, och om kunden inte sett mitt problem hade jag antagligen kunnat söka hela morgonen efter ”The compagnon” i alla databaser innan jag till slut skulle ha deklarerat att boken ej fanns att finna.

I kväll jobbar man klockan fem till tio. Än så länge har jag haft lite svårt att motivera mig, men såg att det kommer bli blötsnö i Vingåker ungefär samtidigt och i så fall föredrar jag att dela ut program och svara på var toaletterna är femhundra gånger om.

Läs Mer

Varenda lov

Naturligtvis har jag blivit förkyld.

Det händer alltid då jag försöker att leva lite nyttigare, såsom jag gjort nu sedan mina vänner åkt hem. Har sovit minst åtta timmar per natt, inte druckit någon alkohol och hållit mig varm. Tvättat bort sminket och använt tandtråd etc etc.

Har de senaste dagarna försökt kurera mig genom att dricka te, ha på mig raggsockor samt äta soppor. Drömmer om sommaren.

Apropå sommaren, om någon vill erbjuda mig ett spännande (och betalt) sommarjobb så skulle jag inte tacka nej. Annars om ni har något veganskt sopprecept vore det också välkommet. Tack på förhand!

Läs Mer

Är ditt jobb… jordigt?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=THQqyaHzS6s[/youtube]

Idag fick jag för första gången prova på direktöversättning. Under ett samtal, som var på engelska (även om de som talade/intervjuade & intervjuades var svenskor) så fick publiken ställa frågor. Min roll var mikrofonbärare, dvs inget mer spännande än att springa med mikrofonen till den i publiken som ville prata.

Helt plötsligt inser en kvinna som har en fråga att ställa att hon inte kan uttrycka sig på engelska. Okej här är då min time to shine. Första frågan går okej; ”jag tycker att ditt arbete har förändrats de senaste sju åren, stämmer det?” Check.
Nästa fråga: är ditt arbete tellurique?

U
r
s
ä
k
t
a
?

Där står jag med nästan sjuttio par ögon på mig och har ingen aning om vad ordet betyder. Det ska översättas till engelska. Okej, jag är inte helt tappad, jag fattar att det har något med jorden (planeten, Tellus etc) att göra. Men vad? Det är verkligen inget tema som finns i artistens filmer.

Eeeeeeh….well…

Till slut gick det väl bra och min chef sa att jag inte skulle oroa mig, att inte ens de som talade franska förstod frågan. Tror dock ändå inte att liveöversättning är min grej. 

Och tellurique?
”Element som innehåller grundämnet tellurium”/”Stenplanet”/I samband med secousse : ”jordskalv”.
Oooooook.

Läs Mer

nouveau cinéma och språk

Efter en helg med vänner på besök (och därmed mycket fest) är jag nu rätt trött och mycket pank. Känns rätt skönt att ha lov nu.

Dock så var min ansökan jag skickade förra veckan inte för sen; så nu volontärarbetar jag på en festival för samtida film och konst. Har alltså inte en enda ledig dag under mitt lov, för jobbar som vanligt på bokhandeln på mina lediga dagar. Tycker dock det är kul att jobba mycket, eftersom även vi volontärer får en hel del ansvar. Det är inte bara att koka kaffe, utan snarare att korrekturläsa översättningar, klistra in undertexter i filmer eller registrera artister.  Något annat roligt är att festivalen har ett fokus på Sverige, så i morgon ska jag jobba på det svenska kulturinstitutet där några speciella evenemang kommer ta plats.

Förutom att jobba och snåla så sitter jag hemma och pluggar. Medan jag försöker läsa mellan raderna i mina kursböcker för att hitta typ *politiska och religiösa ställningstaganden* lyssnar jag mycket på radio och på poddar (hej pappa, en pod är en podcast vilket vemsomhelst kan spela in men det är typ som radio och oftast pratar de bara för att de tycker om sina egna röster). En pod där de har intressanta konversationer och som jag tycker mycket om är The Culture Gabfest : de pratar i fyrtio minuter om kultur. Inför jul gjorde de dock ett specialavsnitt om språk och konversationer, och det tycker jag man ska lyssna på om man är remotely intresserad av ämnet för de är rätt roliga och ganska opretentiösa. Så klicka här! 

Okej ska försöka sluta använda den här bloggen som lista över saker jag gjort sen senast. Även om jag tillhör generationen som uppfann selfies så tror inte ens jag att någon är speciellt intresserad av vad jag gör på mitt pseudojobb. Soz

Läs Mer