Mobbning inte bara i skolan

I måndags skrev jag lite om mobbning med anledning av en insändare som publicerades i Katrineholms-Kuriren och på kkuriren.se. Enligt insändaren utsätts 65 000 barn i Sverige av mobbning.
Jag skrev då bland annat: “Redan om ett barn utsätts är det ett för mycket. Vad göra? Kom gärna med synpunkter om vad som görs och kanske också vad som inte görs. Fungerar det bra på skolorna i Katrineholm och Vingåker?
Eftersom inte kommentatorsfunktionen på bloggen fungerar för närvarande så går det bra att skriva mejl till mig under adress kurt.sjoblom@kkuriren.se

Sedan kom ju mobbningen på Lundsberg upp för diskussion. Det är naturligtvis helt oacceptabelt. Oavsett på inom vilka åldersgrupper i skolan som mobbningen förekommer är det naturligtvis förkastligt. Det får inte förekomma och måste stoppas. Men då gäller det att alla vuxna i skolan är på alerten och i stället inte blundar eller vänder sig bort.
Jag läste i går på Facebook där Katrineholms tidigare kommunalråd Jan Larson kommenterade det som hände på Lundsberg. Han skrev bland annat: “Det är synd om barn som måste vistas i en miljö där nollning är uttrycksättet för att äldre elever ska hålla yngre på plats och styra över dem med skräck.”
Vakna nu upp alla som är inblandade i skolan. Vi ska också ha klart för sig att mobbning inte bara är något som förekommer i skolan. Det finns på fritiden och det finns ute på arbetsplatser. I det senare fallet är det beklämmande eftersom det bara är vuxna där och det inte finns kurage nog hos ett antal att ta tag i problemet och säga ifrån. Oavsett om man mobbas av en arbetskamrat eller en chef. Den som mobbas måste ha hjälp och stöttning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tretton − 9 =