Ställ krav på maten

I det tidigare blogginlägget skrev jag om skolmat och fortsätter nu med mera mat. I torsdagens Katrineholms-Kuriren och på kkuriren.se publicerades en insändare av Helena Jonsson, förbundsordförande i LRF.
Årets kock 2014 har dragit igång. ”Mat intresserar och engagerar många”, skriver Jonsson.
Så sant, så sant. Många tycker om att äta, gärna god och vällagad mat. Att intresset är på topp visas ganska tydligt genom att de flesta tv-kanaler av någorlunda dignitet har egna matprogram. Och varför har de det? Naturligtvis för att vi är tillräckligt många som tittar. Här är det tittarsiffrorna som avgör.
Vi blir nog också mera kräsna som konsumenter när vi tittar på många matprogram.
Det har skrivits spaltmeter om matfusk på olika nivåer. Helena Jonsson tycker därför att det är på plats att handlarna tydligt markerar hur och var maten de säljer producerats, vilka miljökonsekvenser den har och hur den transporteras.
LRF-basen anser att vi som restauranggäster har rätt att reda på vad maten innehåller.
Hur ofta skriver pizzeriorna i menyerna varifrån skinkan och osten kommer, frågar sig Helena Jonsson.
Ja, jag tror mig inte ha sett det. Har du? Skriv gärna och berätta var om du reagerat.
En uppmaning till svenska kockar som kommer från Helena Jonsson: Visa varifrån maten på tallriken kommer och när ni serverar svenskt, passa på att skryta om det.
Men det är vi som konsumenter som måste ställa kraven mot handlare och mot restaurangägare för att det ska bli resultat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − två =