Vad får skolbarnen i sig?

Vad får barnen för mat under sin skoldag? Ja, det är en fråga som Maria & Petyer Jhelte, Gisela Meinhold, Anders & Tina Krantz, Maria & Mikael Stein samt Stefanie och Mats Karlsson ställer sig i en insändare i torsdags i Katrineholms-Kuriren och på kkuriren.se.
Naturligtvis är det så att föräldrar vill veta vad barnen får i sig i skolan, att det räcker till mängdmässigt men också att det är näringsriktigt. Det är lika viktigt för många att varorna produceras på nära håll och att de inte innehåller bekämpningsmedel. Och det är självfallet rimliga krav.
Samtidigt kan man konstatera att om man helt ska nå upp till detta så måste antalet kronor som satsas på skolmaten bli betydligt fler.
Det går säkert att göra en hel del inom dagens ram och ha mer lokalt odlat. Insändarskribenterna radar upp ett antal punkter som de har synpunkter på. Bland annat pekar de på att det både o förskola och skola serveras enbart lättmjölk och lättyoghurt. Kommunens kostchef ska ha hävdat på ett möte med föräldrarna att om man i stället serverade standardprodukter så blir energiintaget per portion för högt.
Rimligare är väl att minska ner på sockret, precis som föräldrarna föreslår.
Det påpekas också att livsmedelsverket rekommenderar lättmargarin och lättmjölk. Den rekommendationen ska visst vara 24 år. Mycket bör väl ha hänt sedan dess?
Jag ser fram emot att kostchefen svarar på insändaren från föräldrarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × två =