Upprörd i trafiken?

Inte blir du väl upprörd i trafiken? Om man ska svara ärligt på den frågan så borde nog en stor majoritet svara ja. Visst kan man reta sig i olika situationer.
Försäkringsbolaget IF och intresseorganisationen Motormännen frågade vad bilisterna reagerade mest på. Av sammanlagt nästa 6 000 bilförare upprördes de mest över dem som inte använder blinkers.
Jag läste en TT-artikel då man i en faktaruta redogjorde för vad bilförare upprördes av. Den bygger på en undersökning som försäkringsbolaget IF gjort där 3 554 svenska bilister tillfrågades.
50 procent upprördes just av att många inte använder blinkers. Den sak som upprörde näst mest var bilister som låg för nära. 44 procent av dem som svarade ansåg det. Lite färre, men ändock väldigt många, 35 procent, irriterades på dem som pratade i mobil eller sms:ade.
Så långt toppas listan av det som bilister reagerar på hos andra bilister. På fjärde plats (31 procent) hamnar fotgängarna, eller rättare sagt de fotgängare som kliver ut på övergångsstället utan att se sig för.
För övrigt kan man bland annat reta sig på dem som kör för långsamt eller för fort, cyklister som inte följer regler eller inte ser sig för och folk som kör fel rondeller. Listan kan göras lång.
Anmärkningsvärt är att fler retar sig på trafikanter som kör för långsamt än för fort, 24 mot 16 procent.
Och faktiskt så är det tre procent som inte retar sig på något i trafiken – om de nu var ärliga när de svarade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

12 − fem =