Tanka kan bli dyrt

De flesta av oss tycker nog att det är ganska dyrt att tanka bilen. Har man varit van att tanka vanligt 95-oktanig bensin så har det gått av bara farten. Och just där kommer risken in. Många har bytt och byter till dieselbilar. Då är det, åtminstone till en början, lätt att greppa tag i det vanliga pumphandtaget och tanka. Men då blir det problem. Råkar man fylla bensin i tanken som är för diesel så måste tanken saneras och det handlar då också ofta om bärning från platsen. Man ska nog inte köra en meter utan att först ta kontakt med någon expert.
Enligt försäkringsbolaget If handlar det om 20 000 feltankningar varje år i vårt avlånga land.
Ytterligare en risk för feltankning är när man hyr bil. Samma där om man är van att tanka bensin i sin egen.
Enligt If kostar sanering och bärgning mellan 10 000 – 15 000 kronor. Det är förmodligen det billigaste man slipper undan med. För kör man iväg och motor går sönder så drar det iväg ordentligt.
Det räcker inte att ha bilen trafikförsäkrad för att få ersättning för kostnaden vid feltankning. Det krävs helförsäkring för att få ersättning för sanering och byte av filter. Villkoren kan skilja sig mellan bolagen så ta inte för givet att du får ersättning även om du har helförsäkring. sedan kan det säkert också skilja när det gäller självrisk.
If ger följande råd om du tankar fel:

Starta inte motorn.
Ring försäkringsbolaget.
Bärgning till märkesverkstad för tömning och sanering.
Om du kört iväg. Stanna och följ listan från början.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 + 4 =