Du har väl skickat julkort?

För du tycker ju om att få kort, inte sant? För att få så måste man ge (i det här fallet skicka). Å andra sidan ska man inte skicka julkort för att få. Precis som det är med presenter. Man ger inte presenter för att sedan få igen. Men visst är det också roligt att få, inte sant?
I dag skickas det ju färre julkort än tidigare. Många hälsningar går via mobilen och via Facebook. Hur man hälsar har väl egentligen ingen större betydelse, huvudsak att man bryr sig. Man kan ju faktiskt också slå en signal. Har man möjlighet att göra ett besök, åtminstone hos äldre, så uppskattas det säkert mer än en julhälsning, oavsett om den kommer via julkort eller på annat sätt.
Själva skriver vi julkort i familjen och vi tycker också om att få. Vi skickar runt 30-40 stycken inför julen och brukar få ungefär lika många.
Julkort är ju ingen ny tradition.
Enligt Wikipedia gjorde britten John Callcott Horsley det första julkortet, med texten “A Merry Christmas and a Happy New Year to You.” 1875 började tyskfödde Louis Prang i USA att massproducera julkort.
I slutet av 1800-talet började det i Sverige att skickas julkort. Det är väl att ta i att traditionen är på utdöende även om det skett kraftiga minskningar från när det skickades som mest. Det var på 1990-talet när det skickades runt 60 miljoner kort bara i Sverige. I fjol var det 28 miljoner julkort i cirkulation i landet. Det är många kort det också.
Oavsett hur man skickar hälsningen så är det tanken som räknas, inte minst i juletid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 1 =