Nu går det mot ljusare tider

I dag kl. 18.11 inträffade vintersolståndet hos oss i Sverige. Vad innebär då det? Jo att den kortaste dagen och längsta natten passeras. Nu går det mot ljusare tider. Det blir bara ljusare och ljusare. De närmsta dagarna kommer du inte med blotta ögat att kunna avgöra det, såvida du inte håller koll på klockan och solens upp- och nedgång.
Solen står lägst på himlen på norra halvklotet.
Ska vi krångla till det så kan det också beskrivas så här enligt Wikipedia: “vintersolståndet inträffar vid den tidpunkt då en planets rotationsaxel lutar rakt bortåt relativt riktningen till den stjärna kring vilken den ligger i omloppsbana”.
Kanske inte så enkelt uttryckt.
Under vintersolståndet går solen inte ens upp norr om polcirkeln utan det är faktiskt skymning eller natt hela dygnet. Så varför klaga, vi har ju en del ljus i alla fall.
Och som sagt, nu går vi mot ljusare tider.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sju − sex =