Att lyckas med julgranen

Står julgranen på plats nu? Eller hör du till dem som inte har julgran inne, varken en plastgran eller en riktig?
Än så länge vill jag gärna ha en äkta gran, men för varje år kommer man nog närmare att skaffa en plastgran. Nu finns det många riktigt fina. Skillnad var de när de kom för ett antal år sedan, då såg de inte för vackra ut.
Naturligtvis är det smidigt med en plastgran. Man behöver inte gå ut och köpa en gran på stan som kanske är huggen för flera månader sedan, i Skåne eller iDanmark.
Men det finns ju de som går ut och stjäl en julgran. Jag läste i VLT att en utredare hos polisen tidigare uppskattat att så mycket som var femte gran kan vara stulen.
När man nu får in den förhoppningsvis någorlunda färska granen gäller det att se till att den håller sig så fräsch som möjligt. Och tipsen är många. Det är egentligen bara att testa själv.
De flesta tycks vara överens om att man ska såga bort några centimeter av granstammarna längst ner. Den ska sedan ställas i vatten, gärna först något dygn i garage eller annat något svalare utrymme innan den tas in i rumstemperatur.
Sedan kam man testa med sockerbitarr, kopparmynt, magnecyl eller kanske blomnäring i vattnet. Det första och sista exemplet har nog störst förutsättningar att lyckas.
God jul!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem − 4 =