Ny medicin mot kol

Det känns glädjande att dagen för julaftonen läsa i Aftonbladet att ett nytt läkemedel för dem som lider av lungsjukdomen kol ny,igen godkänts av europeiska läkemedelsverket.
Över en halv miljon svenskar är drabbade av denna kroniska sjukdom. Den allra största risken för att drabbas av kol löper de som rökt eller röker. Men även vi som inte röker kan drabbas. Ja, man kan drabbas av passiv rökning också. Det finns även annat som kan bidra till att man drabbas av den kroniska sjukdomen.
Behandlingen av kol ses över i Sverige. Socialstyrelsen håller på att, med experters hjälp, ta fram riktlinjer för att det ska bli lättare att leva med sjukdomen. Och nu kommer ett läkemedel som hjälper till att vidga luftvägarna och det gör det lättare att andas för den som drabbats. Men medicinen bli säkert dyr.
Kol är en obotlig lungsjukdom och kan bromsas med rätt behandling men kan inte botas. I Sverige dör varje år 3000 människor i kol.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tretton − nio =