Nu smäller det

Ja, trots att det finns regler om när man får använda smällare och raketer i samband med nyår så börjas det ibland över en vecka tidigare och håller på ett antal dagar efter nyårsaftonen.
Det är långt ifrån ofarligt att använda smällare. I dagens Katrineholms-Kuriren och på kkuriren.se finns en skrämmande berättelse över vad som kan hända. Läs gärna och begrunda.
Många gånger händer olyckorna när man försöker sätta eld stubinen igen när det inte tog sig. Det är livsfarligt. Det händer att smällare är felkonstruerade på något sätt.
Nu har det skett så många svåra olyckor så att beslutsfattarna tagit sig an problemet. Riksdagen har beslutat att raketer som innehåller mer krut än 75 gram ska förbjudas. Förbudet att använda dem gäller från 15 april 2014.
Det kan väl ses som ganska bra tajmat då påskaftonen är den 19 april.
Har ni inte köpt smällare och raketer ännu, ge tusan att göra det. Även mindre smällare kan ställa till besvär och skador. Att få en smällare eller raket i ögat är inte bra. Det slutar då lätt med försämrad syn eller i värsta fall ingen syn alls på åtminstone ett öga.
Oavsett var du befinner dig på nyårsaftonen så kan du på många ställen ta del av kommunernas fyrverkerier. Dessa hanteras oftast av personer som kan hantera dem.
Och om nu inte risken för att skada dig eller andra räcker så finns det en annan morot. Det är pengar. Jag kan inte se det försvarbart att på en kort stund bränna upp ett antal tusenlappar. Kan du?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × två =