Vilken skidavslutning!

OS-skidåkningens sista distans, 50 km fritt, blev till stora delar en sällskapsresa men en fantastisk slutpunkt för arrangörslandet Ryssland. Ryssarna, som varken i skidspåren eller överhuvudtaget tagit så mycket medaljer som tänkt, tog hand om alla tre på den snabbåkta femmilsbaban. Banan var tuff med föret fantastiskt. Ryssarna spurtslagen en norrman, som fick nöja sig med en fjärde plats. Men Norges stora skidkung Petter Northug hade ingen lycka i dagens lopp, precis som i övriga lopp i OS. Den pratglada norrmannen får åka hem till Norge utan medalj. Vilken skuffelse!
Även om norrmannen inte haft en helt lysande säsong för OS-tävlingarna var det väl ingen som hade trott att han skulle göra ett så bedrövligt mästerskap. Han har i stort sett hela tiden gnällt om dåliga skidor. I fortsättningen borde han valla själv, eftersom han alltid själv är bäst. Åtminstone när han själv får säga det. Ödmjukhet är ju inte Petter Northugs kännetecken.
I dagens tävling ställde inte en sjuk Marcus Hellner upp. Men de tre svenskar som åkte gjorde det väldigt bra men det räckte inte i slutbacjen mot de tre vinthundarna från hemmanationen. Anders Södergren, som man av hela sitt hjärta ville unna en avslutande mästerskapsmedalj, blev sjua, med Daniel Richardsson på åttonde p-plats och Johan Olsson som nia.
Och vilket rekord-OS skidåkarna gjort, elva medaljer. Aldrig tidigare har de tagit så många medaljer i ett olympiskt spel och bidrog enormt till att Sverige gjorde sitt bästa vinter-OS genom tiderna när det gäller antalet medaljer.

2 thoughts on “Vilken skidavslutning!

 1. Jag vill kommentera ditt uttalande “Ryssarna, som varken i skidspåren eller överhuvudtaget tagit så mycket medaljer som tänkt”. Vet du att Russland intog den första platsen i medaljligan med sammanlagd 35 medaljer varav 13 guld? Detta är verkligen rekord – OS för Ryssland! ( Norge är på 2 plats och Sverige – på 14-de). Skärpning, ” oberoende” journalist!

  Anmäl kommentar

 2. Du har helt rätt. Ryssland tog flest medaljer sammanlagt. Såväl flest guld som silver. Men med tanke på de resurser Ryssland satsade inför OS så var nog förhoppningarna större.
  Vilka enorma summor som satsades på att bygga arenor med mera. Och under ett antal år så har det satsats speciellt på idrottarna för att kunna göre ett strålande OS.
  Skidåkarna gick mog inte så bra som väntat även om herrarna svarade för en fantastisk uppvisning på femmilen. Jag tror ändå att Rysslands största besvikelse var att man inte tog medalj i ishockeyn.
  Tar man sedan hänsyn till storleken på land, såväl till yta som befolkningsmässigt, så kan man väl bara konstatera att exempelvis Norges insats var betydligt bättre.
  Det är upp till var och en att bedöma de prestationer som gjorts och den bedömningen blir självfallet olika.

  Anmäl kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − tio =