Precis som vanligt, SJ

“SJ planerar färre tågstopp i Katrineholm”. Det kan man läsa i dagens Katrineholms-Kuriren och på kkuriren.se. Det är naturligtvis en nyhet men ingen sensation. Det tycks som om SJ:s stora uppgift är att dra ner på avgångar, inte att få så många människor som möjligt att åka tåg.
Varje år kommer SJ:s utspel och i grunden kan man tro att det är ett sätt att sätta tryck på kommunerna så att de betalar för att om möjligt få kolossen att ta ett beslut som innebär att det blir fler tågstopp än SJ gått ut med. Det tycks ingå i SJ:s affärsplan att skaffa intäkterna från kommunerna i stället för att få människor att vilja ta tåget och transporteras från A till B på ett tryggt och säkert sätt och till ett bra pris och dessutom förhållandevis miljövänligt.
Politiker och tjänstemän i Katrineholm, Vingåker och Flen kliar sig säkert många gånger i huvudet och skakar säkert också på detsamma när det gäller SJ:s utspel och ambitioner att stanna så lite som möjligt. Önskedrömmen för SJ är väl att bara ha tre stopp i Sverige – Stockholm, Göteborg och Malmö.
SJ har ju alltid velat ta upp kampen med flyget om passagerarna. Tyvärr SJ, det blir svårt att åka på räls lika fort som flyget tar sig fram i luften. Men SJ:s poäng är naturligtvis att passagerarna kommer direkt centralt i storstäderna.
Men några minuters stopp på vägen tror jag inte gör att SJ skulle bli mindre konkurrenskraftigare utan precis tvärtom. Det skulle ge fler passagerare om man också stannar bland annat i Katrineholm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 + 3 =