Förmildrande om man druckit

Det är inte första gången som människor som begått brott får ett mildare straff för att de druckit alkohol eller varit knarkpåverkad och inte kommer ihåg. Det finns säkert de som sluppit ansvar helt och hållet.
Jag tycker att det är upprörande. Säkert delar inte alla min uppfattning. Det respekterar jag. Men jag har svårt att förstå att våra politiker på riksplanet inte tar tag i denna fråga ordentligt. Nu är det en ny regering och många nya riksdagsledamöter så kanske kan hoppet finnas.
Inte heller är det bättre i Norge när det gäller detta.
Jag läser en TT-text i dagens Katrineholms-Kuriren om skidstjärnan Petter Northug. Han körde onykter från ett krogbesök och kraschade sin bil. Artiklarna var många om detta när det skedde i Trondheim den 4 maj.
Det var mycket som lades honom till last. Han körde omdömeslös, han körde för fort, han var alkoholpåverkad, han kallade inte på hjälp till sin skadade medpassagerare, han smet från olycksplatsen. Som om inte det räckte så sa han i de första polisförhören att det var medpassageraren som körde.
Åklagaren ville att skidstjärnan skulle dömas till 200 000 kronor i böter och fängelse i 60 dagar. Domen mildrades till 50 dagar i fängelse och 185 000 norska kronor i böter. En droppe i havet för Northug. Fängelset svider väl mer.
Men motivet enligt TT-artikeln för sänkningen var motiveringen från domaren. Man hade tagit hänsyn till att han i de första förhören hade varit berusad och att han senare samma dag tog tillbaka lögnen och erkände.
Som svenska politiker ofta brukar säga när någon från ett annat parti har en kraftigt avvikande uppfattning i frågan: “Man tar sig för pannan”.
Kanske kan man hoppas att alla politiska partier tar sig för pannan nu och ser till att lagstiftningen i Sverige förändras så att man inte får mildare straff för att man supit sig full. För inte kan väl alla politiker tycka att detta är okay? Då måste vi nog ha valt fel politiker att representera oss.

2 thoughts on “Förmildrande om man druckit

 1. Håller med dig Kurt och samhället måste ge rätt signaler med ordentliga straff. Samt under tiden erbjuda bra behandling som fortsätter även i frihet.
  Grattis förresten.

  Anmäl kommentar

  1. Ja, det är viktigt med en god behandling så att de som har bekymmer med alkohol och droger kommer ifrån det. Ett problem är att många som kör onyktra inte inser att de har ett problem.
   Det är nog också viktigt att vi alla visar civilkurage och ställer människor i vår närhet mot väggen. Tyvärr tror jag att det är många som inte vågar ta upp problemet för att vara rädd att stöta sig med den man konfronterar.
   Tack för födelsedagshälsningen.

   Anmäl kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 + åtta =