Värt att fira

Man ska passa på att fira när det finns anledning. Efter att ha kämpat i 28 år kunde byalaget i Ändebol i går fira med kaffe och tårta och med flaggorna i topp.
Skälet var att beslutet 23 september från länsstyrelsen om hastighetsminskning i Ändebolskorset nu vunnit laga kraft.
Det har kämpats i många år och förutom byalaget så har även några politiska partier hjälpt till i kampen under några år.
Ändebolskorset har ansett att det varit livsfarligt att passera korsningen på väg 55/56 när bilarna svischade förbi i 90 kilometer i timmen, och ibland betydligt fortare än så.
Kampen började redan 1986. Hastigheten har under många år varit 90 kilometer i timmen och det fanns en fartkamera. 2012 kom det smått otroliga beslutet att höja farten till 100 kilometer i timmen. Inte nog med det – fartkameran togs bort.
Länsstyrelsens beslut överklagades och Transportstyrelsen gav länsstyrelsen bakläxa och ansåg att det saknades en ordentlig konsekvensbeskrivning.
Utredningen visade att det inte bara var Ändebolsborna som ville ha sänkt hastighet på den 300 meter långa sträckan. Både Posten och bussbolaget Nobina ville att hastigheten skulle sänkas.
Och så kom ju till slut ett vettigt beslut om 70 kilometer i timmen. Ett beslut som rimligen borde ha tagit många år tidigare om länsstyrelsen hade satt sig in i problematiken ordentligt. För det kan den ju inte ha gjort. Något måste ha gått snett.
Det är ju faktiskt inte bara De som kom utkörande på väg 55/56 som gjorde det med livet som insats. Det gjorde även de trafikanter som kom körande på just 55/56 och hela tiden riskerade att någon kom ut i korsningen långsamt eller kanske fick motorstopp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 1 =