Roligt med födelsedagar

Själv firade jag födelsedag för knappt två veckor sedan. Mycket trevligt. Den här veckan har också gått i födelsedagarnas tecken.
I Strångsjö skola firades att skolan fyllde 50 år. Det var alltså 1964 som skolan slog upp portarna och var naturligtvis en höjdpunkt i samhället en mil söder om Katrineholm. Väldigt roligt att gamla elever passar på att besöka skolan igen vid ett sådant här tillfälle.
Polishuset 30 år. Ja, i tisdags var det 30 år sedan polishuset i Katrineholm byggdes. Då flyttade alla poliser in i samma hus, damerna fick ett eget omklädningsrum. Kriminalpolisen och ordningspolisen hade hållit till på olika ställen.
Glädjen stod alltså högt i tak. Men sedan dök problemen upp.
Människor började må dåligt.man kunde inte vistas i byggnaden. En del fick flytta ut igen. Luftfuktigheten i luften vara hög efter allt vått material som funnits i huset under byggtiden. Färgen lossnade och och fastnade i tavlor och skinnstövlar som stod mot väggen. Blomkrukor fastnade på fönsterbrädan. Polishuset kallades för ett sjukt hus. Och det var väl ingen överdrift för en mögelhund hittade fukt och mögel.
Det visade sig också att när huset byggdes så lades det ut plankor för arbetarna för att det var så blött med vattenpölarna.isoleringen var dyblöt och missfärgad.
Katrineholms-Kuriren skrev mängder av artiklar om det sjuka huset och många av de anställda intervjuades. Många anställda hävdade att de ansvariga inte tog dem på allvar när kritiken framfördes. Så småningom vidtogs åtgärder som förbättrade situationen.
Nu tycks det inte som de besvären finns kvar längre, men om så skulle vara fallet hoppas jag att någon hör av sig till mig.
Julitas äldreboende firade 50 år med tårtkalas. Många tidigare anställda passade på att komma till Almgården för att fira tillsammans med dagens personal och boenden samt en del politiker och tjänstemän. Som den minnesgode kommer ihåg så flyttades de boende från Hengården till det nya fina äldreboendet. Det blev ett riktigt lyft för boende och personal. Ja, för hela Julita.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 − sju =