Fira vit jul utan snö

Julen är en härlig tid, tycker många. Många barn och ungdomar ser fram emot julen. Kanske båda att få tid att träffa sina föräldrar, som många gånger annars är mycket upptagna, släkt och vänner. Och att få julklappar. Men det finns många barn som ser fram emot julen med skräck och bävan. Varför då?
Jo, för då vet de att det kommer att drickas en hel del alkohol hemma. Och de vet också följderna. En av föräldrarna, oftast mamman, blir slagen. Och barnen själva vet att de också råkar illa ut.
Och är det inte fysisk misshandel så kanske det är psykisk misshandel. För det är det om föräldrarna ligger på soffan och är helt utslagna. Ingen rolig syn för ett barn.
Varför måste man dricka alkohol under julen? Ja, det kan man undra. “Får jag inte en snaps till julbordet, då får det vara”, har man hört ett antal gånger. Ja, låt då för bövelen snapsen vara och strunta i att äta julmat om man inte kan nöja sig med att dricka julmust till julmaten.
Det går alldeles utmärkt. Vi gör det hemma. Både min fru och jag är uppväxta med att det inte ska vara alkohol på julbordet. Då kommer vi inte från några speciellt religiösa hem. Vi dricker alkohol, i måttlig mängd, vid andra tillfällen – men inte på julen.
Många klagar, en del med rätta, att man inte har pengar till julmat och julklappar till barnen. Men en del av dem skulle ha det om man inte i stället prioriterade att köpa julsprit för pengarna.
Så tänk till: Har du inte köpt spriten ännu, låt bli. Har du det så drick det inte i jul.
Skulle du få snö till jul så gör det ju inget om du har en vit jul också när det gäller alkohol.
En vädjan från mig till dig: Drick inte sprit i jul för barnens skull.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 + fjorton =