Jämställt, eller?

Är det varannan inom idrotten också precis som inom de flesta politiska partier? Det kan man lätt tro när man läser Aftonbladets lista över Sveriges populäraste idrottare i år. Det är åttonde året tidningen ger läsarna möjlighet att rösta.
I år toppar Charlotte Kalla före Zlatan Ibrahimovic, Sarah Sjöström, Henrik Lundqvist, Malin Baryard-Johnsson, Therese Alshammar, Henrik Stenson, Lotta Schelin, Marcus Hellner, Emma Green och Daniel Alfredsson på plats tio och elva.Det innebär sex kvinnor och fem män på de elva första platserna. På de 20 första platserna är det lika många kvinnor som män.
Förra året, 2013 var det mansdominans.På tio i topp var det sex herrar och fyra damer. Men på de sju första platserna var det män, undantaget plats nummer två som Charlotte Kalla hade. På 20-listan var det 13 män och 7 kvinnor.
I fjol gjordes undersökningen av Sifo medan i år kunde alla läsare rösta. Säkert har det gjort skillnad när man kunnat tänka efter i lugn och ro och röstat.
Men årets lista pekar också på att damerna varit framgångsrikare än herrarna. Och det är väl ingen jätteöverraskning för alla som följer idrotten?
Charlotte Kalla är som vanligt ödmjuk efter att hon placerat sig på nummer ett, före Zlatan som de fem senaste åren toppat listan.
– Zlatan är fortfarande den största superstar vi har i Sverige, säger Kalla till Aftonbladet.
Och det är väl tur för den manliga idrottsvärlden i Sverige att Zlatan finns annars hade kvinnodominansen synts ännu tydligare.
När det gäller placeringar är det alltså ganska jämställt mellan damer och herrar. Skulle man sedan kika på respektives förmåner så är nog jämställdheten som bortblåst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 − 18 =