Decemberöverenskommelsen

Ja, det blev en lösning till slut på det politiska läget i Sverige. I dag kom regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens med allianspartierna Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna om hur man ska hantera minoritetsregeringar och samarbete inom några specifika områden. Det innebär också att Stefan Löfvens “hot” om nyval nu är ett minne blott. Och det är väl inte så många som egentligen ville ha ett extraval, möjligen med undantag för Sverigedemokraterna.
Nu är de sex partierna överens om att skapa ordning och reda i politiken. Efter att regeringens budget röstades ner i riksdagen har det varit pajkastning mellan partiföreträdare och block om vems felet varit. Skönt att de nu kunnat krypa bort från sandlådan och göra vad de är valda för, att föra Sverige framåt. Det innebär inte att de i sakfrågor är överens. Det är väl det som är en poäng med olika partier att de har olika agendor men att man kan komma fram till goda breda lösningar.
Kristdemokraternas Göran Hägglund tycks ha haft en betydande inverkan på att man kunde komma till en uppgörelse. Men naturligt is är det den socialdemokratiske partiledaren Stefan Löfven som måste ses som lite av en segrare. Här kom säkert hans stora förhandlingsvana till sin rätt.
Nu får vi vänta och se fram emot vårbudgeten. Fram till dess, eller fram till halvårsskiftet ungefär, får regeringen styra Sverige efter alliansens budget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − 1 =