Nu smäller det

Ja, nyårsaftonen är kvällen/natten som hundarna och deras mattar och hussar avskyr. Åtminstone en del. Vissa hundar bryr sig inte alls om de smäller runt om. Om det inte finns någon som kastar en smällare med avsikt nära hunden. Det finns väl ändå inte sådana människor? Ja, det finns det.
I tisdagens Katrineholms-Kuriren och på kkuriren.se skrivs om hundägare som upprör sig över att att det pågår demoskjutningar av fyrverkeripjäser innan nyårsaftonen. Och det är klart att det säljer bättre om man som köpare får se hur det ser ut.
Det företag som svarar för provskjutningarna förstår enligt artikeln at det kan vara obehagligt.
– Men jag anser mig inte vara vårdslös eller nonchalant, det här ä’r en gammal tradition som finns i hela världen, säger han.
Butiken har tagit hänsyn till djurägare i området bland annat genom att tydligt ha informerat om att provskjutningen sker exakt klockan sju på kvällen. Dessutom pågår detta endast några minuter per dag.
Enligt Katrineholms kommuns föreskrifter får man skjuta raketer mellan klockan 17.00 till 01.00 under nyårsafton.
Vill man skjuta upp under andra tider måste man söka tillstånd hos polisen. Och i det här fallet har så skett och polisen i Katrineholm har beviljat undantagen. Polisen uppger at de följer lagstiftningen.
Lagstiftningen följer säkert också polisen i Eskilstuna. Där har polisen sedan några år tillbaka inte beviljat ansökningar för demoskjutningar.
I Eskilstuna får försäljarna visa på en skärm i butiken hur fyrverkeriet ser ut. Naturligtvis inte lika synbart men väldigt bra för hundarna. De störs inte av detta.
Det är heller inte bara hundar som är rädda för fyrverkerier. Det gäller även katter.
Naturligtvis är provskjutningarna inte bra för hundarna även om det är kort tid och organiserat på bästa sätt. Men något som självfallet upprör hund- och kattägare kanske ännu mer är det smällande som förekommer i samhällen och städerna under andra tider än de som kommunen beslutat om. Här har föräldrar till barn och ungdomar ett stort ansvar. För naturligtvis är det ett föräldraansvar eftersom det finns regler för i vilken ålder man får köpa smällare och fyrverkerier.Förälder, ta ditt ansvar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × fem =