Lite väl slapphänt, eller?

Förr var det ganska vanligt i den offentliga sektorn att den budget som var lagd skulle förbrukas till sista kronan. Jag trodde i min enfald att det inte var så nu. Men tydligen har jag fel. Åtminstone i Vingåkers kommun.
Jag läser dagens artikel om att det ska bli tydligare regler omkring julmåltider, inte minst när det gäller politiker.
Kommunalrådet Anneli Bengtsson (S), som jag uppfattat som en sansad person, svarar på en fråga från journalisten Klas-Göran Bäck om julbord för en nämnd.
Frågan: Är det okej, enligt din mening att det får kosta uppemot 10 000 kronor för ett julbord i samband med ett sammanträde?
Bengtssons svar: Tycker ordförandena att det är okej så. Det är deras budget som de ansvarar för.
Hon kommer dock med en liten brasklapp. Det är mer tveksamt om nämnden visar på underskott mot budget.
Och inte är det speciellt rättvist att en del politiker kan få unna sig julbord medan andra inte får det för att deras nämnd inte går ihop. På det viset skulle väl aldrig en socialnämnds ledamöter få frossa i något gott eftersom det är en nämnd som väl mycket sällan går ihop. Och ledamöterna i den nämnden sliter nog väl så mycket som politikerna i andra nämnder. Och det gäller inte bara Vingåker.
Visst ansvarar ordföranden och nämnden för resultatet på sista raden men det är inte deras pengar. I det här fallet är det faktiskt skattebetalarna i Vingåker som gör det möjligt för nämnden att få pengar.
Signalen som ordföranden ger är inte bra: Se till att ni får överskott i nämnden så kan ni passa på att få ett dignande julbord för skattebetalarnas pengar.
Fritt kan det tolkas som att man säkert kan göra lite annat också, och det är kanske det som är det farliga att kreativiteten kan bli stor.
Sedan förstår jag att det inte är Anneli Bengtssons syfte, men vad hjälper det om hon signalerar något annat.
Sedan tycker jag att såväl personal som politiker är värda uppmuntran. Men är det så att det ordnas något för de anställda så ska naturligtvis politikerna vara med där och inte ha egna sittningar. Dessutom är det nog viktigt att politikerna passar på varje tillfälle som ges att träffa de anställda och då får de samma sak till livs som har sin dagliga gärning i kommunen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − 11 =