Ute på hal is?

Tyckte du att det var en prövning i morse när du skulle till jobbet eller skolan? Eller kanske ännu tidigare om du skulle hämta Katrineholms-Kuriren i postlådan. Då möttes du säkert av en isgata som varken var sandad eller saltad. Som prenumerant på KK hade du då kunnat vända och gå in på datorn och aktivera dit konto (om du inte gjort det tidigare) och logga in på E-tidningen. Och då sluppit gå ut och riskera att bryta benen av dig utan i stället kunnat läsa hela tidningen i lugn och ro på nätet. Har du problem att komma in så ring vår hjälpsamma personal på kundservice på 0150-728 00 (fast inte klockan 5 på morgonen).
Men nu gick jag ut eftersom jag också skulle gå ut med hunden. Men usch vad det var halt. Att gå till postlådan var lite äventyrligt, även med dubbar under fötterna eftersom de inte var nyslipade (dubbarna alltså). Jag har hört många klaga över sandningen, eller snarare brist på sandning, i dag. Det har klagats även tidigare i veckan.
Även om det säkert görs väldigt mycket för att vi inte ska bryta benen av oss eller slå oss fördärvade så kanske det kan göras ännu bättre. Att det skulle vara väldigt halt i morse kom ju knappast som någon överraskning.
Jag tror att ett grundfel i detta kan vara att med de centimetersregler för snöröjning som finns i bland annat Katrineholms kommun så dröjer det innan snön tas bort, om den tas bort, och den packas då till ett hårt lager. När det sedan blir töväder så blir det av naturliga skäl halt så småningom.
Något som både jag och många med mig reagerat över att när så snösvängen är ute och kör så tar man inte alltid ner tillräckligt mycket mot vägbanan. Kan säkert bero på många saker, kanske att man då sliter på vägen eller på bladet. Och det vill man ju inte.
Det är väl ändock inte meningen att man måste sätta livet som insats när man ger sig ut? Och kanske är det så att kommunerna måste omvärdera sina planer och ha en bättre beredskap. Men det kostar självfallet pengar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

femton − elva =