Snacka om gubbvälde

Jämställdheten står knappast speciellt högt på dagordningen för den nya grekiska regeringen. Det vore förunderligt om jämställdheten skulle få sig en knuff framåt då endast 5 av 41 regeringsmedlemmar är kvinnor( om jag nu räknade rätt på en bild av den nya regeringen, där en del ansikten var ganska dolda).
I vilket fall som helst, den manliga dominansen är förkrossande.
I Sverige har vi mycket att jobba med för att få en jämställdhet och vi torde vara hästlängder före Grekland. Sedan är det ju inte mycket glädje i att jämföra sig med ett land som har en ny regering anno 2014 och som med sammansättningen att döma inte håller jämställdhetsfrågorna speciellt högt. Ska man tolka bilderna på den nya regeringen så är medelåldern väldigt hög och sannolikt drar kvinnorna ner den något.
Det mest jämställda jag kan se är att fyra kvinnor och sju män står i främre ledet. Ja, då kan ni kanske inse hur illa ställt det är med jämlikheten i Grekland.
Den nya premiärministern Alexis Tsipras har mycket att jobba med förutom ekonomin och få Grekland på fötter. Och det är ju han som plockat ihop den nya regeringen. På en tiogradig skala i jämställdhet, där tio är bäst är det till och med tveksamt om han kan få en etta.
Ska man se något positivt i detta så är det att han rimligen lätt kan ta jättekliv mot en bättre i Grekland, bara genom att göra lite, lite.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 4 =