Otroligt! Vem har bestämt detta?

Stefan Demert skrev 1971 “Till SJ”. Den började så här som en del lite äldre säkert känner igen:”SJ, SJ gamle vän. Festligt att du lever än. Men du ser rätt krasslig ut, snart hörs ditt sista tut”
Det var en protest mot SJ:s nedläggningar av järnvägar i Sverige. Trubaduren Demert skrev texten på melodin till den amerikanska folkmusikern Elizabeth Cottens Freight Train.
På något sätt är den ju aktuell ännu i dag. Nu kanske SJ inte lägger ner så många järnvägar (de styr ju inte över dem längre) utan däremot är de väl att betrakta som mästare att ställa in tåg.
Nyligen kunde vi läsa att pendlarföreningen sågar SJ:s förseningsstatistik. Det är ju inget nytt. Riksrevisionen har ju kritiserat SJ för deras punktlighet, eller snarare brist på punktlighet.
Jag skrev i bloggen den 28 januari i fjol om detta. Då skrev jag om att man i Schweiz har problem för att för många vill åka tåg. Och skälet till det är att tågen kommer i tid. Ja, det är ju inte SJ:s problem. Problemet är tvärtom. Man räknar inte med alla de tåg man ställer in för att de inte kan gå i tid. Därmed friserar man siffrorna. Konstigt att stora starka politiker inte kan slå näven i bordet och se till att det blir ordning och reda. De kan börja att åka på kurs till Schweiz och ta med sig någon välbetald direktör för SJ (har den dessutom en ordentlig fallskärm gör det inget).
Åter till pendlarföreningen som menar att SJ:s statistik är en skönmålning av verkligheten. Deras statistik stämmer inte med SJ:s. Nej, tacka tusen för det för pendlarföreningen har knappast räknat bort de tåg som försämrar statistiken. SJ räknar inte med förseningar som är mindre än sex minuter. Otroligt! Vem har bestämt detta? Har den personen kvar jobbet?
Och så läser jag att SJ har som mål att alla tåglinjer år 2020 ska ha 95 procents punktlighet. Det kommer naturligtvis SJ att klara om man har samma beräkningsgrunder då som nu.
Och Stefan Demert kan få rätt: “snart hörs ditt sista tut”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre + 10 =