Till dig som inte röstade,

Fyllde mormor år? Hade du fikabesök? Var det för bra väder för att slita sig, eller kände du helt enkelt att EU-politiken inte berör dig i din vardag? 

Ungefär 60 % av de besluten som fattas i kommun och landsting/region påverkas av EU-regler, så visst berör EU och Europaparlamentsvalet oss alla även i Katrineholm.  Oavsett vad vi tycker om samarbetet så är det en del av våra liv – när vi handlar kött och andra matvaror, när vi svär över grova brott som begås, när vi reser och vid många fler tillfällen.

Om du ändå inte ser hur Europaparlamentarikerna har en del i ditt liv så kanske du ser hur det har en del i andras. I Sverige har vi inte samma extrema politiker som i andra länder där kvinnors rätt till fri abort just nu begränsas, där människor i flyktingbåtar blir puttade tillbaka ut i vattnet och där judar återigen listas.

Ungefär hälften av svenskarna gick och röstade i söndags. Ungefär hälften lät bli. Med rättigheter kommer skyldigheter och jag anser att man som medmänniska har en skyldighet att gå till sin vallokal och rösta på det man anser, efter bästa förmåga, är rätt. I det nya Europaparlamentet kommer det finnas fler rasister, extremister, protektionister och nationalister, men EU-valet är förbi. Däremot kommer det snart ett nytt val där jag innerligt hoppas att du använder dig av den rätten som folk dör för i värden, och gör din röst hörd.

Samma trend av höger- och vänsterextremister som vi kan följa i Europa ser vi också i Sverige. Som liberal har det aldrig varit viktigare än nu att stå upp för öppenhet, frihet och tolerans. Du missade EU-valet men du får en ny chans, och det kommer ett nytt röstkort lagom till valet 14 september.

Jessica Andersson
Unga Folkpartiet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

arton + arton =