Hip hop- och reggaefestivalen

Igår, lördag, hölls hip hop- & reggaefestival på Djulö i Katrineholm. En av de stora dragplåsterna var Kartellen där Sebbe Staxx är frontfigur. Sebbe har på senaste tiden inte bara hörts i samband med sin musik utan också dina politiska ställningstaganden. Han sympatiserar med västern och även med vissa värderingar som extremvästern står för. Staxx har bland annat uttryckt sitt stöd för Revolutionära Fronten (RF) (Uppdrag granskning) som använder våld mot människor som står för värderingar som de arbetar mot.

RF filmar sina aktioner och Kartellen har valt att använda dessa klipp i sin video “underklassmusik”. Som tack för klippen ställde Sebbe upp med att hålla RFs flagga på deras hemsida. När Sebbe Staxx sympatiserar med RF som har medlemmar som gjort sig skyldiga till olaga hot och misshandel, då känner jag att min lust för stödja hans musik och delta på festivalen kraftigt avtar trots att initiativet till festivalen är fantastiskt och passar min musikstil precis.

När jag hör bland många andra exempel att lokalpolitikern Rebaz Sanar från Torshälla bär överfallslarm efter att ha blivit hotad ev en RF-medlem växer avsmaken och ilskan mot vänsterextremismen och för människor som ställer upp på deras politiskt motiverade våld. Killen i RF dömdes för ofredande och olaga hot, Sanar får omvärdera sitt politiska engagemang efter egen trygghet och Sebbe Staxx håller stolt upp RFs flagga. Där någonstans väljer jag bort hip hop- & reggaefestivalen.

Om vi tror att vi kan bortse från politik i vår vardag misstar vi oss kraftigt, eller kanske lurar vi oss själva att det inte hör ihop av egen bekvämlighet. Politik är värderingar och jag vill alltid stå upp för vad jag tror på, om det så handlar om ishockey-VM i Vitryssland, OS i Sotji, vinnaren eller värdlandet av Eurovision Song Contest. Vi får inte blunda när länder eller musiker tillåts profilera sig eller tjäna pengar på evenemang där grundläggande mänskliga rättigheter inte efterlevs. Det är vår skyldighet, eftersom det drabbar verkliga människor. Vi måste orka hålla ögonen öppna och simma i den riktningen vi anser är rätt, trots att det smidigaste är att flyta med strömmen.

Politik är inte en egen bubbla utanför vårt samhälle. Politiken är vårt samhälle, och därför gick inte jag på Katrineholms hip hop- & reggaefestival.

Jessica Andersson
Unga Folkpartiet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

femton + ett =