Återförstatliga skolan

Återigen är skolan som arbetsmiljö, för barn och vuxna, på tapeten. Nu vill Astma och Allergiförbundet se att kommunerna kan söka ett statligt stöd för att förbättra skolornas inomhusmiljö.

Efter alla rapporter och inlägg om skolornas bristande ventilation och elevernas ovilja att besöka toaletterna på grund av hur de ser ut talar sitt tydliga språk – skolornas miljö måste tas på allvar och kraftigt förbättras.

Med det sagt undrar jag varför den kommunala skolan ska få statliga medel. När kommunerna inte lyckas hålla uppe statusen på läraryrket och pressa upp lönerna går staten in med ekonomiska medel (som fortfarande inte alla kommuner sökt), och när nu miljön brister ska återigen staten rädda den kommunala verksamheten. Kan vi helt enkelt inte landa i att skolan borde återförstatligas?

För att varje barn och ung ska få rätt till en god start i livet med en bra utbildning behövs kompetenta lärare och goda miljöer för inlärning. Var du än bor i landet ska du ha samma chans till en bra start och det är just det staten försöker se till nu genom att stötta upp den kommunala verksamheten. De har ett övergripande ansvar men det vi ser gång på gång är att kommunerna brister i att driva skola så varför tar det emot för så många att säga det rakt ut?

Låt staten ta över ansvaret över skolan.

Jessica Andersson
Unga Folkpartiet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nio − två =