Lägg ner skönhetstävlingen Lucia

I dagens KatrineholmsKuriren kan vi läsa att:

Nu brinner det i knutarna för den som vill gå i årets luciatåg. Måndag den 13 oktober ska urvalet vara klart, men än så länge har bara sju personer anmält intresse.

Underbart är min spontana känsla. Äntligen kanske vi kan lägga ner den förlegade traditionen som är en skönhets- och populäritetstävling bland ungdomar. År efter år arbetar kommuner, skolor och arbetsplatser med ungas hälsa och ohälsa. En bidragande faktor till att många mår dåligt idag tror man delvis beror på de ideal som unga ständigt känner att de måste leva upp till. Ideal som att vara tillräckligt smal men inte för smal, ha rätt kläder utan att bli en så kallas “märkesbög” (fruktansvärt ord), vara populär bland många men ändå uppfattas som ödmjuk osv.

När det vankas lucia glömmer vi helt detta. Plötsligt tycker vi det är “en liten ära” som Ronnie Erlandsson uttrycker det i Kuriren, att få sin bild publicerad i tidningen och låta lokalbefolkningen rösta på vem de tycker är vackrast (alternativt har störts släkt och socialt nätverk). De mindre populära och mindre snygga tjejerna, i samhällets ögon mätt, kommer med tydligt besked få reda på att de ännu en gång blev nedröstade framför den långa, smala tjejen som också, som  av en slump, var en av de populäraste i klassen. Är det den signalen vi vill sända till Katrineholms ungdomar? 

Jag har två förslag;

1. Skapa ljudfiler online där kandidaterna sjunger utan att visa namn eller bild.

2. Lägg ner skönhetstävlingen årets Lucia.

 

Jessica Andersson
Unga Folkpartiet

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 1 =