Alkoholförbud i Sveaparken

Äntligen verkar våren ha kommit till Katrineholm. Solen skiner, solglasögon åker på och folk tar sig ut på bänkar i värmen. Man samlas i stora grupper på filtar i parker, spelar kubb, musik och har trevligt tillsammans. Det är bilden av en levande sommarstad. Ett alkoholförbud i Sveaparken skulle snabbt ta kål på den bilden.

Sveaparken är en mötesplats för framförallt unga vuxna som vill kunna vara spontana och träffa nytt folk. I många fall ingår alkohol i dessa sammankomster, so what? Drömscenariot kanske är att dessa träffar ska fortgå men utan alkohol, men det är inte vad som kommer hända.

Det som kommer hända är att folk som vill mötas okonstlat i en park kommer bli irriterade, söka sig till ett annat ställe och parken kommer stå fin men tom. Är det den stadsatmosfären vi vill skapa i Katrineholm?

Är det inte bättre att tackla problemen;

– Det skräpas ner. – Sätt upp en stor(!) soptunna.

– Det låter. – Ja, det ska väl en stad göra på sommaren. Det betyder ofta att folk har kul tillsammans.

– Alkohol är inget staden ska uppmuntra till. – Katrineholm ska fortfarande ha alkoholfria zooner, så som Lokstallarna, men vi kan inte leva i en drömvärld. De flesta vuxna dricker. De gör sina val. Låt människor få bestämma vad de ska göra och var de ska göra det.

– Det ökar risken för minderåriga att dricka. – Om det går igenom ett förbud mot att dricka i parken kommer sammankomsterna bara flyttas. Vad är lättast att upptäcka; en drickande minderårig mitt i en park eller en drickande minderårig i en lägenhet? Vi har många bra idiella organisationer, så som Nattvandrarna, som säkert skulle kunna bidra till en trygg miljö runt dessa sommarfester.

Så hur vill vi att Katrineholm ser ut egentligen? En tom Ericsson-fabrik och en tyst välstädad park? Är det vad som är läge för liv och lust?

 

Jessica Andersson
Folkpartiet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − nio =