Är det straffbart att rymma?

Mycket har skrivit och diskuterats när det gäller rymlingen från Karsuddens sjukhus i Katrineholm. Hans frihet stoppades av polisen i Östergötland.
Många frågar sig om en person, som exempelvis rymmaren från Karsudden, ska straffas om han begår brott under tiden han är på rymmen?
Signaturen Privatspanaren ställer i dagens Katrineholms-Kuriren på insändarsidan frågor till polisen. Fredrik Wallén, informationschef vid polismyndigheten i Södermanland, svarar. Bland annat uppger han att det inte är brottsligt att rymma, varken från vård inom rättspsykiatrin eller från kriminalvården. “Den som hjälper någon rymma eller hjälper den som är på rymmen att hålla sig undand kan dock bli misstänkt för brottet Främjande av flykt.”
Wallén förklarar också att den som är frihetsberövad (inom rättspyskiatrin på obestämd tid) rymmer och till exempel bryter mot regler i trafikförordningen ska polisen inte lägga resurser på för att försöka lagföra brottslingen utan se till att personen blir frihetsberövad igen. Det förutsätter dock att det inte finns målsäganden eller någon som har ersättningsanspråk i samband med förseelsen.
Läs mer i dagens KK på insändarsidan om såväl “Privatspanarens” synpunkter och Walléns svar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett + 6 =