Influensavaccination?

Fler och fler i ens omgivning är förkylda. Det har du säkert märkt. Från och med i dag finns möjligheten att vaccinera sig mot säsongsinfluensan.
Det är inte så att man genom att ta sprutan klarar sig från influensan men man ska därmed minska risken att insjukna. Även risken för att få allvarliga komplikationer som exempelvis lunginflammation är också mycket lägre.
Hur kan man nu vaccinera sig mot influensavirus när man inte vet vilket virus som kommer att drabba oss? Enligt uppgift skyddar årets vaccin mot tre sorters influensavirus som bedöms komma till Sverige.
Är man 65 år eller äldre riskerar man att bli svårare sjuk vid influensa. Därför är rekommendationen att alla i den åldersklassen definitivt ska vaccinera sig. Man närmar sig alltså det åldersstrecket med stormsteg.
”Vaccinationen är gratis och vårdcentralerna i länet har drop-in-tider för vaccination” skriver landstinget Sörmland i en annons i dag.
När det pratas om vaccin så är många skeptiska till att ta sprutan för man har i färskt minne massvaccineringen mot svinsjuka och att en del drabbades av narkolepsi, sömnsjuka. Jag hörde på radion att det är två helt olika typer av vaccin i de här fallen. Vågar alla tro på det? För inte hördes det några större propåer om att det skulle finnas risker med vaccineringen mot svininfluensa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 1 =