Alla kan drabbas

I onsdags publicerade vi en debattartikel i Katrineholms-Kuriren och på kkuriren.se skriven av Christina Andersson, ordförande i afasiföreningen i Sörmland.
Enligt Wikipedia är Afasi en förvärvad språkstörning till följd av hjärnskada som kan drabba människor i alla åldrar. Det innebär att både du och jag kan drabbar – närsomhelst. Exempelvis så drabbas i Sverige årligen ungefär 12 000 personer av afasi till följd av stroke. Av dem är drygt 4 000 i yrkesverksam ålder.
Vi behöver språket för att kunna kommunicera. Det underlättar definitivt.
Man kan drabbas av afasi i varierande grad och ha svårt att skriva, låsa, prata eller räkna.
Får man hjälp både i tid och i tillräcklig omfattning så kan problemen minskas. Och Christina Andersson trycker på just detta och för att alla som behöver få hjälp i tillräcklig omfattning måste antalet logopeder i Sörmland bli fler.
Hjälp behöver inte bara den som drabbats av afasi utan även anhöriga.
Om jag förstår Christina Andersson rätt så får de som är inlagda på sjukhuset hygglig hjälp av logopeder. Men när man efter utskrivningen från sjukhuset saknas hjälpen ofta. Det här är inte bara ett problem som kan lösas av landstinget utan även av kommunerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × fyra =