Delade turer – inte tur

När och hur ska vi arbeta. Det ser väldigt olika ut beroende på vilka jobb vi har var och en och i vilken verksamhet man jobba.
I dagens Katrineholms-Kuriren på debattplats och i kkuriren.se skriver vänsterpartiserna Tony Rosendahl, ordförande för Vänsterpartiet i Katrineholm, och Lotta Back, gruppledare för Vänsterpartiet i kommunfullmäktige i Katrineholm, om problemet med delade turer. De vill gärna avskaffa dem. Delade turer finns på många ställen, speciellt inom vårdsektorn, säväl inom kommunal regi som i landstingets. Det förekommer också inom polisväsendet och säkert på ett antal ställen till.
Det är naturligtvis inte roligt att först jobba några timmar och sedan vara ledig två – tre timmar för att sedan jobba igen. Det blir väldigt splittrat och man kan inte dra nytta av tiden på ett effektivt sätt. Bor man dessutom en bit från jobbet, kanske på landsbygden, så hinner man kanske knappt hem för att sedan vända åter. Dessutom är det naturligtvis kostsamt om man behöver åka bil flera gånger per dag fram och tillbaka.
Det här är en politisk fråga men också en förhandlingsfråga mellan arbetsgivare och fackliga organisationer på respektive ställen.
Enligt en statistik som tidningen Kommunalarbetaren redovisat så förekommer delade turer i nio av tio kommuner. Artikelförfattarna skriver också att Kommunal gjort en kartläggning i landet och kommit fram till att 100 000 medlemmar som tillhör Kommunal jobbar delade turer inom välfärden i Sverige.
Det här är säkert en fråga som kommer att diskuteras under årets valrörelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 3 =