Hårda bud för rökare

Om du är rökare och vill hyra bostad av Fastighets AB L E Lundberg som har hyresfastigheter i bland annat Katrineholm så får du inte röka i lägenheten och du skriver kontrakt med dem senare än 1 januari 2014. Så alla som vill hyra av Lundbergs måste acceptera att inte röka i lägenheten utan även på balkongen eller utanför entrén. Inte heller på innergården om den är sluten får man röka.
Jag har full förståelse för att frågan kommer upp och att ett stort fastighetsbolag går i bräschen. För det är ju trots allt så att rökning sätter sig i väggarna. Det är inte ens lätt att få det att försvinna helt även om det målas och tapetseras efter en hyresgäst som rökt länge och mycket i lägenheten. Så rimligen innebär det lägre kostnader för fastighetsägaren på sikt och förhoppningsvis också en lägre hyra så småningom när det slagit igenom ordentligt.
Att det sedan måste vara främjande för hälsan att kanske sluta röka eller röka betydligt mindre och måste vara positivt för hälsan på sikt. Det är ju inte heller roligt att känna röklukt från en annan lägenhet när man själv inte röker.
Totalt har Lundbergs 7 500 lägenheter i hela Sverige.
Men det är klart att det här kommer naturligtvis inte att gå helt tyst förbi. Det kommer säkert att komma upp en del fall för diskussion.
Frågan är vad Hyresgästföreningen tycker. Ska man acceptera att ha olika villkor för nya hyresgäster och låta dem som skrivit kontrakt tidigare fortsätta röka.
Och vad händer om en som flyttar in i dag och fortsätter röka. Kan den efter varningar vräkas och kommer Hyresnämnden att anse att det är sakligt skäl för uppsägningen?
Vad händer om ens gäster röker?
Ja, det finns en hel del frågor och de kommer allt efterhand att lösas efter olika prövningar.
Dessutom tror jag att flera fastighetsägare kommer att göra som Lundbergs om inte beslutat på något sätt skulle visa sig vara olagligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 + nio =