Kontant betalning är billigare än lån

Det är aldrig gratis att låna pengar. Det innebär också att man får betala mer för något om man lånar till det än om man sparat ihop det först och därefter handlat. I onsdags i Katrineholms-Kuriren hade vi en insändare som handlade just om detta.
Det är naturligtvis alltid en avvägning om man ska låna och sedan betala tillbaka det på ett antal månader eller år beroende på beloppets storlek. Om man väljer att låna så har det ju också betydelse från vem man lånar. Olika låneinstitut har olika räntesatser och en del räntor är väldigt höga. Handlar man på kredit via olika postorderföretag så brukar räntan vara hög i normalfallet. Om man kan få lån på banken så är det som regel ett billigare och därmed bättre sätt att låna. Beroende på vars och ens ekonomiska läge kanske man inte får ett vanligt banklån.
Även om det är dyrare att låna än att först spara så finns det säkert situationer där man ändå kan behöva låna. Lånar man tillexempel till en bostad så kan man inte se det på samma sätt som om man lånar till en semesterresa och därefter kanske får hålla på och betala tillbaka under mer än ett år för den härliga upplevelsen.
Att göra en dyrare investering i exempelvis en bil kan i högsta grad vara försvarbart, i synnerhet om man måste ha den för att kunna arbeta. I dag är det många som pendlar till sina jobb och det finns inte alltid allmänna kommunikationer att använda.
Om man vill låna eller inte är alltid upp till respektive person själv att bedöma, naturligtvis. Men det är viktigt att göra klart för sig hur mycket man har betalat totalt för en vara när lånen är betalda och jämföra med varans pris om man betalat den kontant.
Insändarskribenten avslutar med “Skriver därför detta i hopp om att kunna väcka någon ungdom undan den villiga och onda lånekarusellen som tycks rulla allt vansinnigare kring oss”.
Men när det gäller att ta dyra krediter så handlar det inte bara om ungdomar. Många vuxna har hamnat i samma fälla. Det har man bland annat kunna se i TV3, Lyxfällan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

arton + 13 =