Gubbväldet i OS

Det är väl ingen överraskning att det är ett väldigt gubbvälde i OS. Naturligtvis har det en betydelse hur man väljer in representanter. 1999 förändrades sammansättningen av Internationella olympiska kommittén (IOK) och en uppdelning skedde i hur nya ledamöter skulle väljas in.
Av 115 ledamöter ska 15 vara aktiva olympiska idrottare, eller nyligen varit aktiva, och de utses av övriga idrottare vid sommar- och vinter-OS.
Lika många ledamöter ska utses av internationella idrottsförbund. 15 ledamöter ska utses från de nationella olympiska idrottsförbunden.
De resterande 70 utses av IOK och där finns det inga speciella grundkrav.
Sedan 1999 avgår ledamöterna i slutet av det år de fyllt 70 år. Undantaget är de som var invalda tidigare. De får sitta till 80 år.
När jag nu sett ett antal prisutdelningar blir det så tydligt. Du har säkert också reagerat. Inte för att jag varit parkerad framför tv:n vid alla prisutdelningar men vid dem jag sett har det alltid varit två “gubbar” som svarat för prisutdelningen. De flesta ganska gamla.
Om en person delar ut medaljen. Visst, fine. Men att det också behövs en person som delar ut en blomsterbukett tycker jag verkar lite väl mycket. Kan inte samma person utföra två saker samtidigt. Nej, det kan inte en man göra som bekant.
Det kommer säkert en och annan kvinna som delar ut priser också. Men det finns ju kvinnlig fägring vid priscermonin. En kvinna som går före pristagarna och en som går efter och så en som ser till att prisutdelarna står rätt placerade. Det är nog det här som IOK kallar ökad jämlikhet och jämställdhet inom idrotten.
Varför inte låta toppidrottare, som slutat inom de senaste tio åren, i olika grenar vara prisutdelare. Men det måste räcka med en. Och det måste vara trevligare med idrottskvinnor och -killar som delar ut pris och som vet vilka uppoffringar som gjorts för att nå pallen.
Vi skriver nu 2014 och fortfarande denna mansdominans i OS. När ska den ta slut? Om det inte gått fort med jämställdheten i övrigt så är det riktigt trögt inom olympiska kommittén.
Det är beklämmande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × fyra =