Grattis, boende vid gamla genomfarten

Någon måste ha tänkt fel eller åtminstone för långsamt. För så här kan man ju inte ha tänkt om man tänkt till. Är det Katrineholms kommun eller Trafikverket som strulat på något sätt? Är det någonstans i kommunikationen det brustit.
Från och med 1 april infördes genomfartsförbud för tung trafik på Vingåkersvägen och Oppundavägen i Katrineholm. Meningen är att lastbilarna som kommer från Norrköping och ska till Vingåker och Örebro måste åka östra förbifarten och sedan in på den nordvästra för vidare färd. De som kommer från Vingåker och Örebro ska ta den nordvästra förbifarten.
Skälet för förbudet på Oppundavägen och Vingåkersvägen är att man vill minska tung trafik genom centrala Katrineholm. Man har misslyckats kapitalt. Nu finns det möjlighet för lastbilar från Norrköping med destination Vingåker eller Örebro att åka den gamla vägen, väg 55/56, och komma fram till Talltullen. Där är det stopp för tung trafik mot Vingåker. Då är det inte så lätt för en långtradare att vända, utan antingen kör man då Eriksbergsvägen och Vasavägen som genomfarten gick tidigare eller så kan man ta höger på Eriksbergsvägen förbi Furuliden och Skogskyrkogården för att komma ut på östa förbifarten.
Skälet till att de gör upptäckten först vid Talltullen är att det inte finns någon förbudsskylt där gamla Norrköpingsvägen och östra förbifarten möts.
Så kommun eller Trafikverket sätt upp en förbudsskylt redan vid korsningen gamla Norrköpingsvägen och östra förbifarten!
Många boende längs Eriksbergsvägen drog en lättnadens suck när östra förbifarten invigdes. Men nu har de fått tillbaka en del trafik. Ökad bullernivå och avgasutsläpp och osäkrare trafikmiljö igen genom centrala Katrineholm, för fotgängare, cyklister och andra trafikanter.
Och när det gäller Oppundavägen och Vingåkersvägen så ser man ofta tunga lastbilar komma körande från båda hållen. Man kanske tycker att yrkestrafiken skulle följa gällande regler bättre. Gör polisen några kontroller?

3 thoughts on “Grattis, boende vid gamla genomfarten

 1. Hej!

  Håller med att skyltningen borde kompletteras. Nu upptäcker man förbudet alldeles för sent för att kunna välja rätt väg. Några åtgärder behövs göras nu innan ombyggnaden av korsningen Vingåkersvägen/Mejerigatan är klar och trafiken kommer att ledas förbi staden. Vi får komma på någon bättre lösning tillsammans med Trafikverket!

  Med vänlig hälsning Lars Ramstedt, Samhällsbyggnadsförvaltningen

  Anmäl kommentar

  1. Bra att skyltningen kompletteras. Helt klart upptäcker man förbudet för sent för att kunna välja rätt väg.
   Jag vill påpeka, vilket jag inte uppfattar finns med i kommentaren, är att det inte finns någon skyltning alls när lastbilar kommer från Norrköping och i stället för östra förbileden åker in på den gamla vägen, väg 55/56, och komma fram till Talltullen. Redan vid Norrköpingsvägen behöver det finnas en skyltning om vad den tunga trafiken har att förvänta sig längre fram. När de har kommit till Talltullen och upptäcker det hela är det ju för sent. De kan då visserligen ledas via Eriksbergsvägen ut mot Norrköpingsvägen men det är väl knappast tanken att ha tung trafik förbi Furuliden och Skogskyrkogården. Om ansvaret är kommunens eller Trafikverkets att justera vet jag inte.

   Anmäl kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

elva − tio =