Snö berör och upprör

När vintern kommer, åtminstone den som borde komma enligt almanackan, så gläds många. Inte minst barn.En del tycker inte alls om när det kommer snö.
Just när det gäller snö så upprörs många över att inte snön försvinner i samma veva som den kommer ner. Och det är ju svårt. Kan man inte acceptera snön så kanske man ska bosätta sig där risken för snö är mindre.
I dagens Katrineholms-Kuriren så har vi två nyhetsartiklar som gäller snön. Den ena handlar om hur de som kör plog- och saltbil och är anställda av Katrineholms kommun gör. Den andra om när man bör skotta bort snö från fastigheters tak.
Vi har också två insändare från upprörda läsare om väghållningen, eller snarare brist på väghållningen i Katrineholms kommun och i Vingåkers kommun.
Och det är naturligtvis inte lätt att hinna med och rensa över allt samtidigt. Jag tror att de som är anställda av kommunen gör så gott de kan och jobbar så “ögona blör”. Det är ju inte de som planerar och beordrar var snöröjningen ska ske först. Prioriteringen är någon annan som gör. Vill man då påverka och få tillstånd bättre snöröjning så ska man i så fall kontakta den personen eller personerna.
Samtidigt ska man komma ihåg att politikerna inte är oskyldiga i detta fall. Det är faktiskt de som anvisar pengar för exempelvis snöröjning. Så vill man att det ska sättas till mer pengar för snöröjning så ska man påverka de politiker som kan göra något åt saken. Sedan är det naturligtvis så att även om de pengar som budgeterats för ändamålet tagit slut så blir det ju inte stopp med snöröjningen för det. Men budgeten ger dock en fingervisning om vilken nivå politikerna anser är rimlig. Och där har man ju markerat med att det ska falla si eller så mycket snö för att snöröjning ska påbörjas. Och det är lite olika mängder på olika ställen. Som regel får det komma mer snö på landsbygden innan snöröjning påbörjas än i centrala Katrineholm. Och det är väl kanske inte så konstigt. Men även landsbygdsbor måste kunna ta sig till jobb, skolor och andra saker. Precis som stadsbor. Och alla betalar ju skatt och vill då få en viss service.
När sedan snön tagit bort så är nästa sak som många upprör sig över. Det är isen som bildas när det börjar töa. Och precis som en av insändarna i dag påpekar så plogas det inte tillräckligt så att det bildas ett tjockt lager med snö på vägarna och då blir det också ett tjockt lager med is. Och emellanåt dröjer det länge innan det sandas.
Samtidigt gäller det att vi alla hjälps åt och att vi har förståelse för att det ibland kan bli besvärligt på vägar, trottoarer och cykelbanor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 + 1 =