Storebror ser dig!

“Kameror gör att nattillsynen kan skötas på distans” kunde vi läsa i Katrineholms-Kuriren i lördags. Någon som blev förskräckt? Jo, jag kan tänka mig det. Om inte, så är det kanske dags att tänka till. Både vi som kan bli föremål för denna bevakning samt de politiker och tjänstemän som ska fatta beslut.
Att tekniken gör landvinningar är helt okay, men det handlar om var och hur den används. Nu har tekniken testats inom äldreomsorgen i Katrineholms kommun. Och det har varit frivilligt. Har inte brukarna velat det så har det inte gjorts. Fattas bara.
Och det var blandad syn bland försökskaninerna. Att det går att sätta upp en diod som lyser när kameran är på måste vara bland det enklaste. Men var är den personliga integriteten.
Vän av ordning säger förstås att man behöver inte ställa upp på detta. Nej, just nu är det så. Men kommer det alltid att vara så? Kan politikerna bekräfta att man alltid kommer att ha valet som brukare? Det kan säkert bli så att om man inte vill ha det så slipper man men får då betala avgift för det. Och blir det sänkt avgift för dem som vill bli övervakade via kameran?
Att det genomförts på flera orter, exempelvis i Västerås, behöver inte vara ett tecken på att det är bra.
Enligt Mats Fhinn, utredare på vård- och omsorgsförvaltningen, handlar det inte om att spara pengar. Det handlar att omfördela resurser då de äldre blir fler. Det var en fin omskrivning.
Men självfallet är det så att det är en besparing för om de äldre blir fler så stiger kostnaderna och för att minska dem så tar man till kameraövervakningen i stället för att personal åker ut till brukaren.
Enligt Ulrica Truedsson (S), ordförande i vård och omsorgsnämnden, ska man ta ställning i budgeten för 2016 om projektet ska genomföras i större skala.
“Det är inte något som passar alla utan det bedöms från brukare till brukare om det är en lämplig insats, förklarar hon i artikeln.
Vem bestämmer om lämpligheten, du eller politikerna? Om politikerna fattar beslutet så blir det upp till tjänstemännen att avgöra vilka brukare som är lämpliga att kameraövervaka, eller hur?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 − tio =