Vakna, landstingspolitiker!

Antalet vårdplatser har minskat i Sörmland. Ständigt hör man om överbeläggningar och människor som inte blir inlagda och får vård även om man skulle kunna tycka att det är akut.
Oavsett vad det är för majoritet i landstinget Sörmland tycks man inte få ordning på vården. Ständigt rapporteras om olika misslyckande. Det är väl möjligen bara politiker och chefstjänstemän inom landstinget som kan tycka att det är skapligt. Jag hoppas att inte ens de tycker så. Men de har fått ansvaret att se till att sörmlänningarna får en bra vård när man behöver.För den underställda personalen sliter och kämpar med näbbar och klor för att försöka göra ett så bra jobb som möjligt för dem som söker vård. Men de räcker inte till för att lösa allt.
I dagens Katrineholms-Kuriren fortsätter vi publicera artiklar om “Sjukvård i kris”. Där läser jag under rubriken”Folkpartiet har gjort en kovändning i vårdplatsfrågan”. 2011 stängdes 57 vårdplatser och Folkpartiet ingick i den majoritet i landstingsfullmäktige som beslutade om neddragningen. Nu medger folkpartisten Thomas af Bjur, som då var sjukvårdslandstingsråd, att det “inte var särskilt lyckat att stänga vårdplatserna”.
Nej, det var ju ingen svår slutsats att dra även för en politiker. Klart det inte var lycka. det var katastrofalt!
Och visst det kan vara besvärligt att få tag i sjuksköterskor som vill jobba i landstinget Sörmland. Man kan fråga sig varför? Kanske är det inte bara lönen det handlar om. Men det är ju viktigt att politikerna inte minskar antalet vårdplatser ytterligare för att man inte har personal. Den frågan måste nog professionen lösa.
Det jag kan vara rädd för är att politikerna tror sig hitta en snillrik lösning att utarma Kullbergska sjukhuset i Katrineholm och styra den personal som finns till Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Nyköpings lasarett. Det har ju till och från funnits både politiker och chefstjänstemän inom landstinget som velat det tidigare.
Men jag tror att den viktigaste frågan för politikerna i landstinget är att komma överens över partigränserna och inte tänka så mycket partipolitiskt. Vi skattebetalare i Sörmland är förtjänta av att ha politiker som ser till att vi får bästa möjliga vård för minsta möjliga kostnad. Det är inte lätt, det ska erkännas.
Uppmaningen blir: Vakna landstingspolitiker!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 + 17 =