Snacka om överraskning

Vilken överraskning att det kom som en överraskning för Katrineholms kommun. Det jag syftar på är naturligtvis lördagens artiklar som Katrineholms-Kuriren publicerade i lördags om smuggelcigaretter.
Kommunens tobakshandläggare tycks, enligt en av artiklarna, inte känna igen uppgiften om att mer och mer insmugglade cigaretter säljs i Katrineholm. Tydligen är Tobaksleverantörsföreningen och polisen fullt medvetna om förekomsten och självfallet uppfattar det som ett problem. Det bör ju rimligen även andra göra. Inte minst föräldrar. För enligt polisen är det ofta en inkörsport för att så så småningom testa cannabis och ännu tyngre droger.
Här behövs nog mera kontroll över att det som säljs är lagligt och det är naturligtvis stora förtjänster som görs om man säljer olagligt i stället för lagligt.
Ett stort problem är de försäljningsställen som säljer till ungdomar. På 30 sekunder ertappade polisen två butiker. Och straffet kan bli böter eller fängelse upp till sex månader. Men det kan bli ännu värre. Kommunen kan besluta om såväl böter som försäljningsförbud.
Enligt kommunens tobakshandläggare skötte de flesta försäljningsställena det bra.
– Sedan finns det några mindre butiker som kan vara suspekta, förklarar handläggaren.
Det är naturligtvis ett problem när det kan vara lätt för ungdomar att få tag i cigaretter. Sannolikt är det så att de som kan tänka sig köpa in smuggelcigaretter också kan tänka sig sälja till skolungdomar.
Redan 1994 blev skollokaler, skolgårdar och fritidsgårdar rökfria zoner, alla dygnets timmar. Men efterlevnaden har säkert varit lite si och så på olika orter. Katrineholms kommun markerar nu ytterligare genom det beslut som bildningsnämnden tog i oktober i fjol. Den tobaksfria skoltiden omfattar också friluftsdagar och håltimmar. Det ska naturligtvis poängteras att detta gäller inte bara skolelever utan all skolpersonal. För sedan tidigare har ju Katrineholms kommun infört tobaksfri arbetstid i alla kommunens verksamheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

elva + nio =