Sopor, sopor, sopor…

Nu handlar det inte om en skränig publik som ropar åt domarna eller åt spelarna i sitt lag, eller åt motståndarna. Men på något sätt så är det ungefär lika förskräckligt som hur soporna placeras vid återvinningsstationerna i Katrineholm. Det skrivs om det emellanåt och i gårdagens Katrineholms-Kuriren är det två insändare som skriver specifikt om återvinningsstationen bredvid Lyktans lager i Värmbol. Vi har det också på dagens nyhetssändning på kkuriren.se. Det är ju aktuellt på många andra återvinningsstationer emellanåt att det läggs en massa skräp som inte hör dit.
Återvinningsstationerna är till för förpackningar och tidningar. Övrigt ska deponeras på Vikatippen, eller som den heter formellt Vika återvinningscentral. Och som kommuninnevånare kan man ju vara glad för att vi har den möjligheten och dessutom får lämna det kostnadsfritt. Man måste visserligen sortera det i olika behållare. Hur svårt kan det vara. Dessutom finns det kompetent personal på plats som gärna berättar var skräpet ska läggas om man är tveksam. Vi har ju alla ett ansvar för miljön. Och det här är ju något som de flesta av oss kan göra.
Skötsel och renhållning av återvinningsstationerna sköts av FTI – Förpacknings och tidningsinsamlingen. Och är det så att man ser att det är skräpigt vid någon återvinningsstation så kan man ringa FTI direkt, eller anmäla via deras webbplats.
Efter att någon på kommunen sätt insändarna ringde en miljöinspektör till FTI och problemet var åtgärdat ganska snart. Egentligen är det fel att säga att problemet var löst. Visst man fick bort skräpet. Men när kastas det liknande skräp igen, alltså sådant som inte hör hemma på återvinningsstationerna? Det gäller ju att få koll på dem som skräpar ner. För de allra flesta sköter ju detta på et exemplariskt sätt.
Man ska faktiskt vara tacksam att det finns återvinningsstationer på många ställen så man inte behöver åka till Vikatippen. I Strångsjö blev vi för några år sedan av med vår station och har inte fått tillbaka den. Där var det som regel fint omkring och den användes mycket. Speciellt var det den för kartonger och pappersförpackningar som användes. Det tog inte mer än en vecka att fylla dem som regel, även om Förpackningsinsamlingen hävdade något annat. Jag kunde se det, eftersom jag bor där, med egna ögon att den fylldes. Så förhoppningen är fortfarande att vi ska kunna få den tillbaka.
Menar man allvar med talet om en levande landsbygd så kan ju detta vara ett litet, litet steg att visa att man menar något med det och att det inte bara tomma ord. På landsbygden är vi nöjda med det lilla. Vi är inte bortskämda.

2 thoughts on “Sopor, sopor, sopor…

 1. Så som det ser ut vid återvinningsstationen vid Lyktan är rent ut sagt förskräckligt och störst ansvar för det har de som skräpar ner. Man slänger saker som inte hör hemma på dessa stationer så att lasta FTI anser jag är fel. Mitt förslag är flytta stationen till området vid Värmbols industrierna. När det gäller återvinningsstationer i våra kransorter anser vi i fp att det ska självklart också finnas där. Vi motionerade om återvinningsstation i Strångsjö 2010.

  Anmäl kommentar

  1. Javisst är det tragiskt att det ska se ut så på en återvinningsstation. Att flytta den vet jag inte om det löser problemet. Men det kan knappast bli sämre heller.
   Vi ska också komma ihåg att det är ju inte bara utanför Lyktan det hannar sopsäckar, stolar och diverse andra saker. Inte minst vid Backavallen stöter man på det emellanåt. Det är där det ofta blir att man som Strångsjöborna kastar skräp. Och det är faktiskt heller inte helt sällan det är fullt, speciellt i containern för papperskartonger.
   Jag måste erkänna att jag inte kommer ihåg motionen. Jag antar dock att det blev ett negativt svar på den. För annars hade vi haft en nu i Strångsjö. Så motionera gärna igen. Kanske är det fler partier som kan ställa sig bakom detta.
   Svaret blir säkert att det inte är kommunen som bestämmer. Kanske är det sant. Men det hindrar ju inte att kommunen ändå driver frågan om herrar Dahlström och Härnström bara vill.

   Anmäl kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + sex =