Driva museum inget för kommunen

Kampen är hård att få olika saker till kommunen. Oavsett vilken kommun m,an bor i försöker såväl tjänstemän försöka få olika attraktioner till sin kommun. Precis som kultur- och turismnämnden ordförande Cecilia Björk (S) i Katrineholm. Hon vill bland annat ha hit Grafikens hus, när det ska byggas upp igen efter branden i Mariefred.
Signaturen Arne påstod si förstå det eftersom “Sveriges enda och förnämliga VVS-museum” lades ner. Och Elin Håkanssons dockmuseum försvann och lokstallarna ligger i malpåse, enligt insändarskribenten. I dagens Katrineholms-Kuriren bemöter Cecilia Björk påståendena.
När det gäller docksamlingen bedöms den inte som unik enligt experter. Dockorna är dessutom känsliga, behöver rätt fuktighet och rätt skötsel. Kommunen har inte rätt förutsättningar att sköta et dockmuseum, påpekar Björk.
I dag är dockorna nerplockade i kartonger och finns i kulturhuset Ängeln.
Jag tycker att det är bra att dockorna är fotograferade och dokumenterade. Nu är det bara att vänta på att det ska kunna läggas ut på internet.
När det gällde VVS-museet så var branschen ointresserad att hitta en lösning. Precis på samma sätt ansåg kommunen inte att man kunde driva ett museum på egen hand.
Låter väl ganska vettigt att en kommun inte själva ska driva museum. Även om det vore bra så kostar det pengar som skulle kunna användas till något viktigare. Skillnaden vore naturligtvis om man hade ett museum som kunde bära alla kostnader själv och kanske till och med ge en vinst.
När det gäller lokstallsområdet har det gjorts en hel del. Och arbetet fortsätter enligt Cecilia Björk.
Om Grafikens hus hamnar i Katrineholm till slut återstår att se. Det är många som gärna vill ha det i sin kommun. Konkurrensen är hård.

4 thoughts on “Driva museum inget för kommunen

 1. Du skriver

  Skillnaden vore naturligtvis om man hade ett museum som kunde bära alla kostnader själv och kanske till och med ge en vinst.

  Har du lust att utveckla lite mer? – I min värld är olika kultursatsningar områden som inte går att mäta i pengar. Jag skulle tro att få av stadens konstverk är “ekonomiskt lönsamma”, om vi tittar på det isolerade.
  Om vi däremot lägger till andra faktorer, såsom trivsel, stadsbild – eller för all del: inspiration – så måste ju diskussionen leda någon helt annanstans?

  Anmäl kommentar

 2. Jag håller med dig om att det finns många faktorer som gör att man ska och måste satsa på kultur. Precis som du skriver “såsom trivsel, stadsbild – eller för all del inspiration”. Jag vill att Katrineholm fortsätter att satsa på kultur i olika former och som kan tilltala både breda och mindre grupper. Och handen på hjärtat så är väl Katrineholm inte så dåligt just på olika kulturella satsningar. Men naturligtvis kan mycket mer göras. Kultur är ju så mycket mer än museum.
  Däremot behöver det ju inte vara så att man satsar och driver eget museum. Det kanske kostar mer än det smakar. Men gärna samarbeten precis som han hade när det gällde VVS-museet.
  Att välja ett museum, som skapar stora hål i den kommunala ekonomin, när det behövs satsningar inom skola, vård och omsorg (som politiker så ofta säger när de inte vill genomföra andra saker) vore inte bra.

  Anmäl kommentar

 3. Tack för ditt svar, Kurt.
  Vi tycks vara överens om att kultur (måste kunna) kosta pengar. Du vill ju också att Katrineholm ska fortsätta satsa på kultur.
  Exakt vad är det som gör att du tycker att vissa former av kultur ska satsas på (trots att de kostar pengar) mendan till exempel ett museum inte platsar i den kategorin?
  Jag har svårt att se en principiell skillnad mellan dessa olika “kulturformer”?

  Anmäl kommentar

 4. Att satsa på kultur KAN vara lönsamt. Ett bra exempel är Kävlinge kommun i Skåne, som verkligen satsat på kulturturism. Se: Vikinga Tider, Porten till Skåne – Löddeköpinges tidiga historia.

  Anmäl kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 4 =