Chocken

Chock, sorg, ledsna människor. Beskedet som kom i förmiddags var, som jag kan förstå det, inget som någon hade kunnat ana. Total nedläggning av Ericssons verksamhet i Katrineholm.
Även om arbetsförmedlingen i Katrineholm tydligen redan i höstas hade lite vibbar om att det kunde hända något så fanns naturligtvis inte något sådant här i tanken. Även för facken tycks det ha kommit som en kalldusch som skakade om alla berörda på värsta sätt.
Från ingenstans slogs benen undan för 400 anställda på Ericsson i Katrineholm och deras familjer. Dessutom är 50-60 anställda via bemanningsföretag. Vidare berörs naturligtvis den restaurangrörelse som finns där samt det städbolag som har uppgiften att hålla rent i lokalerna.
Tankarna går självfallet till alla dem som drabbas. Många tårar har runnit i dag och kommer så att göra framöver. Om man inte själv har varit drabbad så tror jag inte att man kan förstå och riktigt känna den hopplöshet som många nu känner. Även om man har medlidande och förstår att det måste vara något fruktansvärt. Kännas som livet tar slut.
Frågorna hopar sig: Hur ska det gå med ekonomin? Ska vi klara oss? Kan vi bo kvar där vi bor nu? Kan jag få ett nytt jobb i Katrineholm där arbetslösheten redan är hög? Kan jag få jobb och pendla eller måste vi flytta från orten och tappa hela det sociala umgänget och barnen sina kompisar?
Arbetsförmedlingen är redo att stötta, Ericsson själva har säkert en beredskap, Katrineholms kommun har redan satt i gång den kommunala apparaten.
Det kan vara skönt att veta, men just nu väger det ganska lätt. För chocken och bedrövelsen sitter kvar. Hos alla drabbade och deras familjer. Men hela Katrineholm är chockat och många av oss känner människor som jobbar på Ericsson. Katrineholm är inte större.
Och kanske är det också så att båda vuxna i en familj jobbar på samma ställe och båda blir arbetslösa. Det gör inte hopplösheten mindre. Och säkert finns det en framtid som är ljus, någonstans framöver. Men det är inte lätt att se det just nu för dem som drabbats.

One thought on “Chocken

  1. Nu kommer också säkert “belackarna” av Logistikcentrum att dra växlar kring detta. Omstruktureringar och nedläggelser har blivit en del av vår vardag i nutid. Det gäller att hitta lösningar och framtidsmöjligheter. Logistikcentrum är en framtids-satsning, som kommer att generera fler arbetstillfällen. Inte minst nu när Ost-länken kommer. Eftersom staden inte kan sägas vara något högre utbildnings- eller storindustricentrum, måste man hitta alternativa vägar för framtiden. Ett sådant område kan vara Turism, med upplevelse-resor till exempel.

    Anmäl kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 + 16 =