Överraskad?

Jag är inte överraskad över de låga siffror som landstinget får när det gäller förtroendet för sjukvården i Sörmland. Är du?
Det är Sveriges kommuner och landsting (SKL) som presenterat sin årliga vårdbarometer. Vi skrev om detta i lördagens Katrineholms-Kuriren och på kkuriren.se.
Visserligen är resultatet något bättre än året före. Men det hjälper inte, siffrorna är ändock lägre än genomsnittet i landet. I fjol var förtroende näst lägst i hela landet.
Och att som i Sörmland 54 procent av de som svarat att de har tillgång till den sjukvård som behövs. Att nästa varannan sörmlänning inte har det kan knappast vara något att slå sig i bröstet för – varken för politiker eller tjänstemän. Det kan väl knappast anses som godkänt, eller är det någon som är av annan uppfattning?
Vän av ordning kan naturligtvis säga att det bara är 960 som svarat, men säkert har det varit ungefär lika många tidigare. Siffrorna är väl knappast statistiks säkerställda?
Men det finns hopp!
– Vi är inte nöjda, säger landstingsdirektören Jan Grönlund i artikeln.
Och det vore naturligtvis upprörande om han sa något annat.
Frågan är hur landstinget Sörmland ska lösa problemet?
Många gånger löser man problemet med skattehöjning. Men kanske är det inte alltid den bästa medicinen. Kanske aldrig? I undersökningen anser sörmlänningarna i lägre utsträckning än rikssnittet att det är rätt metod.
Glädjande är att förtroendet för vårdcentralerna i länet är lika jämfört med hela landet.
Jag tror att det vore bra om alla politiska partier jobba lite åt samma håll och tillsammans, och detta oavsett om man har makten eller är i opposition. Då skulle vi nog få bättre vård, förmodligen till lägre kostnad och fler sörmlänningar skulle bli nöjda med sjukvården.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre + åtta =