När diskas man?

Normalt sätt är det så att om man inte följer spelreglerna blir man diskad om det inte är av den arten att man får ett gult kort eller blir utvisad. Då handlar det oftast om sport. När det gäller anbud på en fastighet eller utformning av ett torg finns väl det knappast med i spelreglerna, gula och röda kort.
Det som nu händer i Katrineholm gällande fjolårets tävling om nytt torghus gör ju att man börjar fundera. Kan det ha gått till som det gått till? Ja tydligen. Enligt tävlingsreglerna skulle huset få kosta högst 24 000 kronor per kvadratmeter. Det vinnande förslaget kostade tydligen 34 000 per kvadratmeter. Ett överskridande med 42 procent. Inte dåligt. Hur kunde det vinna? Hur kan de nu få sänka kostnaden utom tävlan. Nu är det tydligen 27 000 kronor per kvadratmeter som gäller.
Kostnadsberäkningen gjordes efter tävlingen och då upptäcktes att det var för dyrt.
Är det rimligt att ändra tävlingsreglerna under tävlingens gång frågade Katrineholms-Kurirens reporter Cecilia Tuohy Ingmar Eriksson, vd för Katrineholms fastighets AB.
– Det är ett riktigt dilemma, konstaterar Eriksson. Och jovisst är det så. Han påpekar också att det är samhällsbyggnadsförvaltningen som utformat tävlingen.
Tävlingen ordnades av Katrineholms kommun och KFAB i samarbete med Sveriges arkitekter.
Men någon annan vinnare kommer inte att utses. Det slår chefen för samhällsbyggnadsförvaltningen, Lars Hågbrandt, fast.
Han säger att det är KFAB som satt upp reglerna. Och han vacklar när det gäller priset 24 000 per kvadratmeter och menar att det nog var för lågt.
Man kan ju fråga sig om det är fair play när någon tar fram ett förslag som kostar alldeles för mycket kontra dem som följt de uppsatta tävlingsreglerna.
Hade det varit ett idrottsmästerskap och någon dopat sig så hade denna efteråt blivit av med medaljen. Deltagaren hade helt enkelt inte följt tävlingsbestämmelserna. Men här får vinnaren behålla priset. Vinnaren var ju inte dopad. Hade helt enkelt struntat i tävlingsreglerna.
Detta schabbel har naturligtvis givit motståndarna till ett torgbygge nya krafter. Det blir säkert fortsatt diskussion.

One thought on “När diskas man?

  1. Illusionen av att vara delaktig är något man jobbar hårt med.
    Ruttet rakt och direkt oärligt gentemot dom som faktiskt hållit sig inom spelreglerna.
    Nepotism?

    Anmäl kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 − 4 =