Vad är ett vallöfte värt?

“Löfven tycker inte att det känns svårt att bryta löftet.” Det läser jag i en TT-artikel som publiceras i Katrineholms-Kuriren i dag. Artikeln handlar bland annat om rot-avdraget och att att den dåvarande statsministerkandidaten Stefan Löfven (S) lovade att rot-avdraget inte skulle röras.
Men nu ska regeringen inrätta ett investeringsstöd och då ska rotavdraget minskas från 50 procent till 30 procent nästa år.
Att statens kostnad för rotavdraget har skjutit i höjden borde inte ha kommit som någon stor överraskning först nu. Men säkert gav vallöftet ett antal röster, kanske till och med så mycket så att Löfven fick möjlighet att bilda regering?
På nära håll i den lokala politiken finns säkert löften som inte hållits. Många väljare kommer ihåg att Göran Dahlström (S) inför valet 2006 sa att det inte skulle bli någon skattehöjning i Katrineholm. Men strax efter valet beslutades om skattehöjning med 45 öre från 1 januari 2007.
Inför valet 2010 lovade Göran Dahlström att en konstgräsplan i Valla skulle vara färdig senast 2012. Men ingen i Valla har ännu set den.
Efter samma val kände nog många borgerliga politiker och deras väljare sig svikna när Moderaterna med Lars Härnström (M) i spetsen gav upp Allianssamarbetet och gick in i samarbetet med Socialdemokraterna. Något som fortsatt efter valet i fjol. Säkert var det en del S-väljare som kände samma svek.
Och politiker har alltid skäl att kunna ändra sig fastän de oftast är så benhårda med sin inställning inför val. Efteråt kan man alltid säga att vi tar ansvar för landet eller för kommunen, eller landstinget för den delen. Eller att ekonomin förändrats till det sämre.
Och visst politikerna bestämmer direkt när vi lagt våra röstsedlar. Sedan har vi ingen talan.
Men politikerna har väldigt svårt att förstå att de genom att agera på sådana här sätt själva skapar ett politikerförakt. Ingen annan som skapar det.
Däremot är det ju lättare för partier som inte är i maktposition att lova det ena eller det andra för så länge de inte får makten så kan de ju heller inte avslöjas med att bryta ett löfte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 + 7 =