Hur har vår sjukvård blivit?

Ja, det är en fråga som ställs ofta och vi har ofta insändare i Katrineholms-Kuriren och på kkuriren.se, som i måndags.
Insändaren har faktiskt rubriken Hur har vår sjukvård blivit?
Där berättar en kvinna, + 80, om hennes upplevelser av vården. Och det är ingen rolig läsning och borde få politiker och chefstjänstemännen i landstinget att reagera och agera. Många gånger så verkar det som att politikerna har mer tid att schabbla politiker emellan än att hjälpas åt att lösa problemen. Man kan naturligtvis göra det enkelt för sig och säga att vi får inte personal. Det finns brister på sjuksköterskor och läkare. Men då får man väl ta tag i problemet. Och då säger man att det det ser lika ut i övriga landet. Kan så vara. Men det är dåliga förklaringar, lite av typ att skulle det kännas bättre att fler drunknar än bara en. Ja, hör själv. Det låter idiotiskt.
Men tillbaka till insändaren. Att exempelvis få svar av en läkare, när man ligger på sjukhus och undrar hur man kunde bli så dålig på så kort tid, “att är man så gammal och tjock så blir man så” underlättar knappast ett tillfrisknande.
Gammal – inte mycket att göra åt. Tjock – går att göra något åt även om man är gammal. Kanske lämpligare att läkaren ger råd i stället för att “klubba ner” en patient.
Det gick, enligt patienten, inte något att göra åt hjärtat. Och när patienten bad att få åka från Kullbergska sjukhuset till Mälarsjukhuset i Eskilstuna blev svaret att de inte tar emot.
Enligt patienten skulle detta inte tidigare ha kunnat hända på Kullbergska sjukhuset när det för något år sedan fanns en överläkare som verkligen månade om patienten. Läkaren gick i pension.
Insändarskribenten har varit på en stor lungundersökning i Eskilstuna. Det tog sju månader efter att remissen skickades innan undersökningen kunde ske och lång väntan på svar. Det här är naturligtvis inte acceptabelt. Något måste göras! Samtidigt är det så att personalen på sjukhusen jobbar och sliter så ögonen blör. Hur länge orkar de? Politiker och chefstjänstemän, jag tror att det är bråttom att hitta lösningarna. det är inte lätt, men det är faktiskt ert uppdrag.
På insändarsidan har vi också många gånger berättat om de fantastiskt fina arbete som görs på sjukhusen och vårdcentralerna. Men det hjälper ju inte dem som blir dåligt behandlade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 + 20 =