Hoppa inte över frukosten

Det var oroande siffror som Katrineholms-Kuriren skrev om i onsdags. Nästan tre av tio elever äter inte frukost innan de går till skolan. Då är det väl inte konstigt att eleverna känner sig trötta, inte orkar med skolarbetet och betygen blir därefter. Sedan vet man ju inte om det är de elever som inte äter frukost som har de sämre betygen. Men det ligger väl nära tillhands att tro att det kan finnas ett visst samband.
I gymnasiets årskurs två så är det bara två av tio som inte äter frukost.
Sedan kan det finnas olika skäl till att elever inte kan äta frukost hemma. En del har helt enkelt svårt att äta direkt när de stiger upp. Då bör de ju ta med ett mellanmål till skolan eller stiga upp tidigare.
Visst är det väl bra att skolan kan bjuda på mellanmål men är det inte så att problemet inte ligger där utan att barn måste gå till skolan utan mat i magen. Och då är frågan kan man försöka påverka så att fler barn har möjlighet att äta hemma. Det är väl lite enkelt att ge upp för i förlängningen äter kanske väldigt få barn mat hemma utan äter ett ordentligt mellanmål i skolan. Och då blir väl lärotiden i skolan kortare och i dag anser många att den redan är för kort. Undantaget ett stort antal barn som tycker att det är för långa dagar redan och inte trivs i skolan. Och det kan bli ett störningsmoment i undervisningen.
Men naturligtvis är det ett intressant försök som görs. Fyra klasser är med i försöket. Två av dem får mellanmål medan de andra två inte får det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 + sjutton =