Skämskudden, politiker

Äntligen har forskare studerat konsekvenserna av användandet av mobiler i skolan under lektionstid. Forskare vid London School of Economics har kommit fram till att elevernas resultat blir så mycket bättre där inte mobilerna får användas under lektionerna. Jaha, det måste man forska om. Något som rimligen är ganska självklart. Men det är bra att forskare ändå tar sig an detta som svenska politiker struntat i under många år.
Koncentrationen på lektionerna blir bättre utan mobiler och det är de svagaste eleverna som gynnas mest. De mest högpresterande eleverna tycktes enligt forskningsrapporten kunna koncentrera sig lika bra. Inte speciellt överraskande, eller hur?
Med bara ett så enkelt knep som att förbjuda mobiler under lektionstid så kommer resultaten i skolan att förbättras. Och det kan väl behövas? Ja, resultaten i svenska skolor är katastrofalt.
Var har alla pratglada politiker hållit till. Ja, de har kanske pratat men inte gjort så mycket. Det är de lokala skolorna som måste göra det är det man kan tolka att de sagt eller menat. Men rikspolitikerna måste visa vägen.
En annan bit som man måste tas upp ordentligt i sammanhanget är disciplinen i skolan. Och nu har Stefan Löfven, statsministern, vaknat, enligt en debattartikel i DN i dag. Disciplinen måste förbättras i skolan. Vilken överraskning! Lärarna har säkert kunnat berätta detta för politikerna under många år och har säkert så också gjort.
Men nu är det ju så att alla partier har varit dåliga på att se vad som händer i skolan. Alliansregeringen hade åtta år på sig att förbättra skolresultaten. Det gjorde saker men gav det resultat.
Nej, jag tycker att alla politiker, oavsett politisk färg, borde skämmas. Skärpning behövs, skärpning krävs. Skämskudden, politiker! För visst är det pinsamma insatser som politikerna svarat för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 × tre =